Presidentsverkiezingen lijken nu al beslist; Boris Jeltsin eist zege in Rusland op

MOSKOU, 13 JUNI. Boris Jeltsin lijkt in de Russische presidentverkiezingen op een overtuigende meerderheid af te stevenen. Hij heeft vanochtend de zege al opgeeist. De kans is groot dat Jeltsin gisteren meer dan vijftig procent van de stemmen heeft gekregen en dat een tweede ronde tegen voornaamste opponent Nikolaj Ryzjkov niet nodig is. De opkomst lag boven zeventig procent.

Hoewel de officiele uitslag nog negen dagen op zich zal laten wachten, wordt uit de voorlopige en gedeeltelijke resultaten van de verkiezingen duidelijk dat Jeltsin in de grote steden succes heeft geboekt. In de industriele centra kreeg hij meer dan zestig procent van de stemmen: in Leningrad 65 procent, in Moskou 70 procent, in Sverdlovsk (zijn geboortestad) liefst 90 procent. Deze resultaten worden nergens serieus door de communist Ryzjkov gecompenseerd. Zelfs in een aantal militaire districten in de Oeral, waar de soldaten zonder burgerlijk toezicht moeten stemmen, zou Ryzjkov niet boven een kwart van de stemmen zijn uitgekomen. Behalve Ryzjkov lijkt vooral ex-minister van binnenlandse zaken Vadim Bakatin de grote verliezer. De gematigd-progressieve communist Bakatin was min of meer de kandidaat van president Gorbat en had gehoopt nog voor Ryzjkov te eindigen. Volgens de eerste uitslagen loopt Bakatin de kans dat hij niet eens een derde plaats zal bemachtigen. De outsider Vladimir Zjirinovski, een zich 'liberaal' noemende Russische chauvinist, streeft hem misschien nog voorbij. Bij de directe burgemeestersverkiezingen in Moskou en Leningrad, die gisteren ook voor het eerst in de geschiedenis werden gehouden, is de trend niet anders. In Moskou gaat Jeltsins bondgenoot Gavriil ov de overwinning halen met een percentage van meer dan zestig procent. In Leningrad wordt zijn geestverwant Anatoli Sobtsjak de eerste gekozen burgemeester. Daar tekent zich ook een meerderheid af voor naamsverandering. De burgers konden zich in een referendum uitspreken over het voorstel Leningrad weer St. Petersburg te noemen. Het voorstel van de schrijver Solzjenitsyn de stad Petrograd te noemen, de naam tussen 1914 en 1924, was daarbij niet aan de orde. De communisten, Gorbatsjov zelf, oudergers die het beleg van de Duitsers hebben meegemaakt, en jongeren die geen heil zien in naam-fetisjisme hebben zich daar fel of gelaten tegen gekeerd. De naam van de stad kan overigens pas definitief worden veranderd als het parlement van Rusland daarmee instemt.