Partij Tirana verdeeld over nieuwe leider

TIRANA, 13 JUNI. De Albanese counistische partij, die zich sinds gisteren Albanese Socialistische Partij noemt, is er op haar congres in Tirana niet in geslaagd een nieuwe leider te kiezen. Dat is een gevolg van de vergaande meningsverschillen tussen hervormers en conservatieven over de samenstelling van het toekomstige Centraal Comite.

Volgens afgevaardigden op het congres, dat zich achter gesloten deuren afspeelt, zijn gisteren de conservatieven in het offensief gegaan. Ze eisten dat een aantal uitgespren hervormers en critici van wijlen partijchef Enver Hoxha uit de partij worden gezet. Dat zou met name moeten gelden voor Dritero Agolli, de voorzitter van de Schrijversbond, die dinsdag op het congres fel uithaalde naar Hoxha, en voor de voormalige minister van cultuur, Moikom Zeqo.

De onenigheid voorkwam een compromis over de vraag wie president Ramiz Alia moet opvolgen als partijleider. Alia moest op grond van nieuwe reglementen zijn prtijleiderschap neerleggen toen hij president werd.

Volgens sommige afgevaardigden zijn gisteren vijf kandidaten voor zijn opvolging genoemd, onder wie zowel conservatieven als hervormers.

Wel werd men het gisteren eens over de structuren van de herdoopte partij: die blijven in grote lijnen bestaan. Er komt een Centraal Comite, een secretariaat van zeven tot elf leden dat het politburo vervangt, en er komt een eerste secretaris. Ook is afgesproken dat er een commissie van het Centraal Comte wordt gevormd die zich buigt over “gevallen van in het verleden onrechtmatig uit de partij gezette leden”, een eufemisme voor de vaak bloedige zuiveringen onder Hoxha.

De nieuwe Albanese premier Ylli Bufi heeft gisteren bij de presentatie van zijn kabinet in het parlement gezegd dat Albanie is “verwoest”

en “op de rand van een economische tragedie staat”. “Onze voedselproduktie is in een crisis en we hebben nog slechts voorraden voor enkele dagen. Als we daar geen eind aan maken, aan we voor een tragedie”, aldus Bufi. Voor de overwinning van de crisis is op korte termijn honderd miljoen dollar nodig; er is slechts een reserve van tien miljoen dollar. (Reuter, AFP)