ONDANKS FALEND CULTUURBELEID KENT HET THEATER HOOGTIJDAGEN; Juni premieremaand in Vlaanderen

Het gaat slecht met het cultuurbeleid in Vlaanderen. Artistiek leiders worden om onduidelijke redenen de laan uitgestuurd (Theo van Rompay bij de Brusselse Beursschouwburg, Daan Bauwens bij de Gentse Vooruit), nemen murwgestreden ontslag (Frie Leysen van deSingel) of verkiezen een carriere in het buitenland (Gerard Mortier).

Subsidies worden nog altijd uitdeeld door een twijfelachtige adviescommissie waarin de rechters ook betrokken partij zijn, en Brussel heeft nog steeds geen degelijke podium-infrastructuur (en dat zal er met de dreigende sluiting van de Ancienne Belgique en de Beursschouwburg niet op verbeteren). Minister van cultuur Patrick Dewael is zich van de diepgewortelde malaise bewust. Maar de jonge Limburgse politicus is nagenoeg machteloos, omdat zijn liberale partij in de Vlaamse regering in de oppositie zit. In die typisch Belgische houdgreep moet Dewael zich beperken tot het oprichten van officieuze adviesraden en het schrijven van pamfletten. Zo zijn gesprekken aan de gang over de instelling van een Raad voor Cultuur en werd eergisteren De Warme Hand gepubliceerd, een boekje waarmee Dewael het artistieke debat wil stimuleren. Tegen de achtergrond van dit falende cultuurbeleid verrichten sommige theaterorganisatoren gedurende het gehele seizoen wonderen en heksetoeren. Met als hoogtepunt de maand juni. Zo pakt het Brusselse Kaaitheater kort na de opvoering van de Holland Festivalproduktie Het Trio in Mi bemol uit met vier Belgische premieres: Suit Tempations, het jongste toneelproject van Jan Fabre (14 en 15 juni); Ein Traum, was sonst, een toneelmonoloog met Edith Clever in een regie van Hans Jurgen Syberberg (21 en 22 juni); Invictos, de nieuwe produktie van de Neeompany, in een regie van Jan Lauwers; en De Theatermaker van Thomas Bernard gespeeld door Maatschappij Discordia (25 juni). Verder is er t-m 25 juni een belangrijke reprise te zien in de Brusselse Muntschouwburg: L'Incoronazione di Poppea, Monteverdi's beroemde opera in een geprezen regie van Luc Bondy. Maar het absolute hoogtepunt van dit toneelseizoen is te beleven in deSingel in Antwerpen: tussen 18 en 22 juni wordt daar zes keer La Tempete opgevoerd, Shakespeares laatste stuk, in een voortreffelijke bewerking van Jean-Claude Carriere en in een oogverblindend eenvoudige egie van de nu 66-jarige Peter Brook.

Iniddels zal minster Dewael de knoop hebben doorgehakt wat betreft de subsidiering van de Vlaamse toneelgezelschappen in het komende seizoen. Juni: in alle opzichten een bewogen theatermaand.

    • Edward van Heer