Nedlloyd stoot deel Transavia af aan de KLM

ROTTERDAM, 13 JUNI. Nedlloyd verkoopt haar minderheidsbelang van 40 procent in chartermaatschappij Transavia aan de KLM. De nationale luchtvaartmaatschapij krijgt daardoor 80 procent van de aandelen Transavia in handen.

Nedlloyd en de KLM onderhandelen nog over de koopsom van het pakket aandelen.

In 1988 verkocht Nedlloyd al 60 procent van haar belang in Transavia. Toen ging ook 40 procent naar de KLM en 20 procent naar institutionele beleggers.

Voor die transactie heeft de Europese Commissie nog steeds geen goedkeuring gegeven. Het onderzoek dat moet uitwijzen of de concentratie van de luchtvaartbelangen in strijd is met de mededingingsregels van de EG, loopt nog.

Nedlloyd en de KLM hebben de nieuwe transactie gemeld bij de EG-Commissie. “Wij denken dat het voor de Commissie geen verschil maakt of de KLM nu 40 of 80 procent heeft”, aldus een woordvoerder van de KLM. Op het kabinet van EG-mededingingscommissaris Sir Leon Brittan was vanmorgen niemand bereikbaar voor commentaar.

Topman Peter Legro van Transavia maakt zich geen zorgen over de zelfstandigheid van zijn luchtvaartmaatschappij: “De KLM heeft ons verzekerd dat we onze eigen gang kunnen blijven gaan. Dat is trouwens ook in hun belang want Transavia is een goedlopend bedrijf dat bovendien actief is in een andere markt dan de KLM met haar lijndiensten. Gedwongen winkelnering zal niet plaats vinden.”

Transavia heeft vorig jaar een operationele winst van 1 miljoen gulden geboekt op een omzet van 337 miljoen gulden. Door boekwinsten op onder andere de verkoop van een vliegtuig kwam de winst uit op 17 miljoen gulden.

De verkoop door Nedlloyd van het restant aandelen in Transavia is onderdeel van een desinvesteringsprogma van 800 miljoen gulden.

Volgens Nedlloyd wordt op dit moment niet onderhandeld over verkoop van het belang van 49,9 procent dat de transportonderneming nog heeft in Martinair in welke onderneming de KLM ook grootaandeelhouder is.

Een boekwinst op de verkoop van het Transavia-pakket “ligt in de lijn der verwachtingen”, aldus Nedlloyd. Nedlloyd, dat vorig jaar een verlies leed van 148 miljoen gulden inclusief boekwinsten van 90 miljoen gulden op de verkoop van onroerend goed en een gastanker, wil zich concentreren op haar kernactiviteiten containerlogistiek en wegtransport. De opbrengsten van de desinvesteringen wil het bedrijf onder meer gebruiken om 7 nieuwe containerschepen te financieren.

Daarvoor is circa 1 miljard gulden nodig.