Nederlands hockeyteam begint Europese titelstrijd in Parijs met 9-0 overwinning; Het andere gevaar van de onbesuisde Zwitsers

PARIJS, 13 JUNI. Franck Schneider is de doelman van het Zwitserse hockeyelftal. Hij fungeert tijdens de openingsdag van het Europees kampioenschap in Parijs als schietschijf voor titelhouder Nederland die zijn eerste wedstrijd met 9-0 wint. Schneider is niet bang voor de snoeiharde strafcorners van Bovelander. De 28-jarige goalie speelt bij de Munchener SC in de Bundesliga en eft daarin onder meer te maken met de schoten van Carsten Fischer, het cornerkanon van Duitsland en Europa-Cupwinnaar Uhlenhorst.

Schneider is dus wel wat gewend. “Maar”, constateert hij, “voor een keeper die alleen in de competitie in Zwitserland speelt zou zo'n strafcorner van Bovelander niet ongevaarlijk zijn. Die jongen mist de ervaring om te zien waar de bal wordt geslagen. Bovelander heeft een hele gevarieerde corner. Die zie je in Zwitserland niet.” Schneider lijkt in hetoel zo rond als een tonnetje. Dat komt door zijn bescherming. 'In burger' weegt hij maar 79 kilogram. “Ik pak me heel goed in. Ik kijk wel uit.”

Hij heeft in de wedstrijd tegen Oranje het schuimrubber rondom zijn lichaam hard nodig. Schneider wordt vanuit alle standen onder vuur genomen. De doelman is na afloop doorweekt van het zweet en zegt tevreden te zijn met de nederlaag van 9-0. “Het had net zo goed 15-0 of 20-0 kunnen zijn.” Zwitserland hoort natuurlijk niet thuis op het . De ploeg is veel te zwak. Volgens de in Parijs aanwezige Pieter Offerman, trainer-coach van landskampioen Bloemendaal, zou de Zwitserse ploeg in de Nederlandse competitie niet eens in de overgangsklasse kunnen meekomen.

Toch wil de Europese Hockey Federatie (EHF) er niet aan om het aantal deelnemende ploegen bij EK's en Europa-Cuptoernooien te verminderen.

Bij het EK zou bijvoorbeeld kunnen worden gedacht aan acht landen inplaats van twaalf. Die wens is er bij velen. Oranje-aanvoerder Marc Delissen zegt na aflo van de ongelijke strijd Zwitserland “een gevaarlijke ploeg” te vinden. “Maar dan doel ik op het blessuregevaar. Het is echt bloedlink.” Door het onbesuisde en technisch zwakke spel van de Zwitsers krijgen Delissen, Weterings, Jazet en Parlevliet harde klappen tegen de benen en moeten tijdens de wedstrijd worden opgelapt.

Voor het hockey in het algemeen is het ook niet gunstig dat er zich bij het EK uitslagen van bijna 10-0 voordoen. Dat geldt ook voor het verschil van benadering bij de diverse tms. Als op de eerste dag van het toernooi de Nederlandse ploeg al ruim anderhalf uur een flinke looptraining onder de Eifeltoren achter de rug heeft komt de laatste Zwitserse hockeyer om kwart voor elf uit zijn bed rollen. “Het klinkt misschien allemaal niet zo professioneel”, zegt doelman Schneider, “maar wij willen in Parijs ook op andere gebieden genieten van het feit dat we hier aan het EK mogen deelnemen.” “Iedereen rookt in onze oeg”, vertelt een teamgenoot met een stralende lach. “Ja”, vult Schneider aan, “daar worden we juist op geselecteerd.”

Toch melden de spelers daarna dat de aanpak van de zaken rondom de nationale ploeg sinds kort uiterst serieus is. Er is een fulltime-coach die de spelers trainingsschema's mee naar huis geeft en in Parijs kan de ploeg zelfs beschikken over een fysiotherapeut.

Recordinternational Stefan Louenberger verhuisde negen maanden geleden wegens zijn werk naar Japan. Hij speelt daar geen hockey in competitieverband. Soms slaat hij een balletje tegen n muur. Toch doet hij mee tijdens het EK, bij gebrek aan beter. Zwitserland heeft ook maar 2000 mannen en 500 vrouwen bij clubs hockeyen. Het land deed een keer mee aan de Olympische Spelen (1960) en twee keer eerder aan het EK (8ste in 1970 en 17e in 1974. Voor Parijs wist Zwitserland zich te plaatsen door een kwalificatietoernooitje in eigen land met Schotland en Gibraltar winnend af te sluiten.

Bondsvoorzitter Paul Niederer meldt dat er veel geld wordt gestoken in het juniorenhockey. “We worden eeds sterker”, zegt hij en voor de wedstrijd voorspelt hij zelfs dat Oranje het moeilijker zal krijgen dan verwacht. Niederer verwijst naar de zege op Nederland tijdens de EK-kwalificatie in de zaal van twee jaar geleden in Den Haag.

Nederland speelde toen wel met Jong Oranje. Niederer schiet vlak voor de start van het duel met Nederland uit het nette pak en trekt een trainingsjack aan. Hij fungeert ook als teammanager en zit in de dug-out. De oorspronkelijke leider is egens drukke werkzaamheden verhinderd. Hij komt pas over vijf dagen naar Parijs. Na het 9-0 verlies tegen Oranje zegt doelman Franck Schneider dat alle hoop op de wedstrijden tegen Italie en Frankrijk is gevestigd.

Maar veel wonderen hoeven er bij het EK niet van de Zwitsers te worden verwacht. Ierland, getraind en gecoached door de Nederlander Cees Koppelaar, zorgt op de eerste dag wel voor een aardige verrassing.

Twee dagen na het 8-1 verlies in een oefenwedstridj et Nederland verslaat het Spanje, kanshebber op een plaats in de halve finale, met 3-1. Toch valt het sterk te betwijfelen dat de Ieren ook tot de beste vier ploegen zullen kunnen doordringen. Het hockey heeft wel grote behoefte aan een land dat net zoals Kameroen bij de voetballers ineens aan de top opduikt en verfrissend werkt. “Misschien”, zegt de Nederlandse aanvaller Gijs Weterings, “kan Zuid-Afrika straks die rol vervullen. Ik heb gehoord dat er daar heel goed wordt gehockeyed.”

    • Hans Klippus