Lassen op afstand met infrarode laser

Wie bij laser- of vlambooglassen door een lasbril kijkt, kan door het felle licht niet veel details onderscheiden. Met infraroodcamera's lukt dat beter, al heeft men daarv wel weer een aparte infraroodbron nodig. Het ingenieursbureau Schafter & Kirchhoff uit Hamburg heeft een laser-optisch infrarood camera-systeem op de markt gebracht, dat op een scherm een scherp en contrastrijk beeld geeft van het laspunt en zijn directe omgeving. Het systeem is met name geschikt voor laswerkzaamheden in gevaarlijke of moeilijk bereikbare omgevingen als kerncentrales.

Reeds in 1983 heeft Schafter & Kirchoff een monitorsysteem ontwikkeld waarbij als infraroodbron een xenonlamp werd gebruikt, maar die verbruikte nogal wat stroom en moest met water worden gekoeld. In het nieuwe model is de gasontladingslamp vervangen door het gebundelde infraroodlicht van een laser. Dit licht, dat een golflengte heeft van 832 nanometer (een nanometer is een miljoenste millimeter), wordt via dunne glasvezels naar het laspunt vervoerd en daar weer gereflecteerd ieen CCD-infraroodcamera: een camera waarbij het licht via een lens op een chip met lichtgevoelige elementen wordt gericht. Ook vangt de camera het infrarode licht op dat door de vlamboog of het laserlicht zelf wordt uitgestraald, zodat niet alleen de lasomgeving, maar ook het laspunt zichtbaar kan worden gemaakt.

Een van de voordelen van een laser-optisch systeem is dat het infrarode licht zonder al teveel sterkteverlies over lange standen kan worden getransporteerd. Hierdoor kunnen de camera en het lasapparaat zelf op afstand bestuurd worden. In maart is het systeem al eens gebruikt voor laswerkzaamheden in de kerncentrale Stade in de buurt van Hamburg.

Lasrobots in de auto-industrie zouden met behulp van deze monitor nog nauwkeuriger kunnen werken.