Laatste wolf

Meestal gaat men ervan uit dat de laatste wolf op Nederlands gebied in 1845 te Schinveld werd geschoten (W&O, 23 mei). Dit blijkt echter niet geheel juist.

In de strenge winter van 1890-91 vertoonde zich een of meer wolven in Noord-Limburg en oostelijk Noordrabant. In de buurt van Castenray (tussen Horst en Venray) werden door verschillende personen een uit de Eifel of Ardennen afgedwaalde wolf gezien. Dat was ook het geval te Geldrop en Asten. Te Geldrop organiseerde men zelfs een vergeefse jacht.

Begin februari 1891 werd een wolf (dezelfde die men te Geldrop en Castenray had gezien?) geschoten nabij Helvoirt. Dit exemplaar werd, zoals uit een krantebericht uit die tijd blijkt, opgestuurd 'naar de dierentuin te 's-Grvenhage'.

De allerlaatste wolven in Nederland werden een zestal jaren later gesignaleerd: in de strenge winter van 1897 zagen meerdere mensen in de omgeving van Heeze nog twee exemplaren.

    • W. van Heugten