Kookboek in de computer maakt boodschappenlijst

Het Cuisine PC Boodschappen Programma is verkrijgbaar bij de betere boekhandels en computerspeciaalzaken voor (f) 39,95. Aanvullende recepten-diskettes kosten (f) 12,50. Domus Software is te bereiken op Postbus 94791, 1090 GT Amsterdam.

De uitvinder van het beroemde AGA-fornuis ging zich pas bezig houden met de techniek van het huishouden toen hij - door een ongeluk in zijn laboratorium blind geworden - gedwongen was de hele dag thuis te zitten. Dit is tekenend voor de bescheiden plaats die het huishouden inneemt in de technologische wikkeling. Een goede eeuw na de uitvinding van de AGA, bestaat het huishouden nog grotendeels uit monotone handelingen die inefficient en met de hand worden volbracht.

Het onlangs gestarte bedrijfje Domus Software in Amsterdam wil daar verandering in brengen door PC-programma's voor thuisgebruik op de markt te brengen. Domus richt zich op de 25 tot 35-jarige, alleen of met z'n tweeen wonende, werkende mens, die wil genieten van het leven maar daar te weinig tijd voor heeft. Met PC-boodschappen programma Cuisine hoeft die mens nooit meer een boodschap te vergeten. Althans, dat hoopt Domus.

Voor de mensen die om kwart voor zes naar de supermarkt rennen om daar de aanbieding van de dag uit de koeling te graaien is Cuisine niet ontworpen. Maar wie toch al gewend was een menuplan te maken zal met Cuisine na enige tijd efficienter kunnen plannen en inkopen. De basis van het programma is een lijst met gerechten. Anders dan in een gewoon kookboek kun jdie gerechten echter veranderen of wissen en kun je eigen succesnummers invoeren. Heb je eenmaal besloten dat je een bepaald gerecht wilt eten, dan toets je een code in. Als op die manier voor-, hoofd- en nagerecht zijn uitgezocht, telt het programma dezelfde ingredienten uit verschillende recepten bij elkaar op, rekent afwijkende hoeveelheden voor meer of minder eters uit en groepeert de inkopen in overzichtelijke categorieen. Bovendien levert het een checkli voor vaste inkopen. Het resultaat is een overzichtelijke boodschappenlijst.

Tot dusver het goede nieuws. Er zijn ook nadelen aan het programma verbonden. Zo levert Cuisine geen oplossing voor de wanhopige momenten dat de winkels al dicht zijn en je alleen sperziebonen, slagroom en groene asperges in huis hebt. Er is weliswaar de mogelijkheid om gerechten op ingredienten te selecteren, maar dat kost veel tijd, en het antwoord is meestal dat aan de selectiecriteria niet kan worden voldaan. Heel veel recepten invoen brengt daar misschien verbetering in, maar dat kost ook weer heel veel tijd. Domus levert aparte floppies voor mensen die in weinig tijd veel recepten willen toevoegen (het basisprogramma bevat er 30, de aanvullende diskettes 70).

Het bezwaar van de floppies is het bezwaar van de meeste kookboeken: of de recepten kloppen niet (zo vermeldt de ingredientenlijst van 'gevulde kip uit de oven' 50 (vijftig!) tenen knoflook die verder nergs voor gebruikt worden) of ze zijn onaantrekkelijk, of ze bevatten ingredienten die nergens te krijgen zijn. Bij goede kookboeken is een op de vier recepten het proberen waard en slechts een minderheid daarvan wordt uiteindelijk toegevoegd aan het vaste repertoire. Wie een diskette met zeventig recepten aanschaft moet dus waarschijnlijk weer zestig recepten uit z'n systeem werken.

Maar wie Cuisine beschouwt als een eerste stap op de weg naar een rationelere manier van de huishouding doen, komt over de bezwaren heen. Nu nog een programma dat de was opvouwt.