GE vergroot belang Hongaarse lampenfabriek Tungsram

Het Amerikaanse industriele conglomeraat General Electric (GE) heeft zijn belang in de Hongaarse lampenfabriek Tungsram uitgebreid met 19 procent tot 75 procent. Hoeveel GE voor het belang, dat in handen was van de Hongaarse Kredietbank, heeft betaald, is niet bekend.

De Hongaarse lampenfabrikant, met een jaarlijkse omzet van meer dan 400 miljoen dollar, kreeg in begin 1990 met GE een nieuwe aandeelhouder. GE betaalde toen 150 miljoen dollar voor een belang van vijftig procent plus een aandeel. Daarna werd het belang in de voormalige staatsonderneming verder uitgebreid.

GE en de Hongaae Kredietbank zullen 47 miljoen dollar in Tungsram injecteren om de fabrieken te moderniseren en nieuwe produkten te ontwikkelen. Volgens John Opie, vice-president van GE Lighting, kan Tungsram door nieuwe investeringen zijn positie in Europa en de wereld verbeteren. Tungsram is voor de lichtdivisie van Philips een sterke bedreiging op de Europese markt. GE poogt met de overneming van Tungsram en de overneming van de Britse lichtdivisie van Thorn EMI marktaandeel te veroveren op Philips dat op dit moment ongevr veertig procent van de markt heeft. GE had voor de koop van de Hongaarse en Britse deelnemingen een marktaandeel van maar twee procent. Met Tungsram kwam dit op ongeveer tien procent.

GE levert met Philips en Siemens-dochter Osram momenteel een gevecht om de markt in de Verenigde Staten, waar door het inzakken van de vraag en de recessie een prijzenslag gaande is. GE heeft in de Verenigde Staten veertig procent van de markt, Philips Lighting ongeveer twintig procent. North American Philips besloot kortgeleden 2400 van de 12.000 arbeidsplaatsen te schrappen als onderdeel van een sanering die de Amerikaanse activiteiten meer rendabel moeten maken.

Drie van de vijftien fabrieken zijn inmiddels gesloten.