Dollargevoelig Damrak negeert daling Wall Street

ROTTERDAM, 13 JUNI. De sterkte van de dollar won het vandaag op een rustige Amsterdamse effectenbeurs van het forse verlies van Wall Street. Maar de koersen op het dollargevoelige Damrak bleven volgens de beurshandelaren nog wat achter bij de dollarstijging.

AMSTERDAM Het flinke verlies van Wall Street bleek vooralsnog geen ongunstig effect te hebben op de handel in Amsterdam. Handelaren leken eerder verheugd over het herstel dat de beurs in New York aan het eind van de dag meemaakte nadat het Dow Jones industrieel gemiddelde eerder op de dag twee maal zo laag noteerde. De aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde fondsen behoren tot de meest dollargevoelige in Europa. De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,3 punten lager sloot op 95,2 punten, won marginaal en noteerde om 13.00 uur 0,2 punten hoger.

Het blijft nog steeds dubbeltjeswerk op de Amsterdamse effectenbeurs. De gemoederen raakten vanmorgen even verhit door het opschorten van de handel in het computerfonds HSC Technology. Het bestuur van de Amsterdamse beurs vroeg de HCS directie vanmorgen om bevestiging of ontkenning van het bericht dat vanmorgen in De Volkskrant stond. HCS ontkende dat de speculaties in het bericht als zou ABN Amro verscherpte kredietbewaking voor HCS hebben ingesteld. “Het bericht is pertinent onjuist”, aldus HCS. De koers van het computerfonds won een dubbeltje op 5,80 gulden in reactie op alle rumoer.

Een ander noodlijdend computerfonds is Infotheek. In het morgen verschijnende jaarverslag van Infotheek onthoudt de externe accountant zich van een oordeel over de jaarrekening in verband met “het tekortschieten van de administratie van enkele dochterondernemingen”.

De koers van Infotheek reageerde met een daling van vier dubbeltjes op 10,10 gulden.

KLM gaat het 40 procentsbelang van Nedlloyd in Transavia overnemen. De luchtvaartmaatschappij vergroot zo het belang in Transavia tot 80 procent. De koers van KLM kreeg er twee dubbeltjes bij op 29,00 gulden, een herhaling van de hoogste koers van dit jaar die eergisteren ook al gehaald werd. Vanmiddag presenteert KLM de resultaten over het lopende jaar.

De koers van Nedlloyd reageert overwegend positief op de laatse berichten rond om het transportconcern. De verkoop van het belang in Transavia impliceert een terugkeer naar de kernactiviteiten (logistieke dienstverlening op het land en zee) waartoe de luchtvaart niet behoort. De jaarrekening is overigens nog steeds niet goedgekeurd en de commissarissen blijven zitten. De koers van Nedlloyd dikte flink aan met 1,60 tot 53,50 gulden.

De internationals bleven zweven rond hun openingskoersen. Koninklijke boekte twee dubbeltjes winst, Unilever verloor een dubbeltje. Akzo (slot gisteren 117,50 gulden) en DSM (slot 115,80 gulden) wonnen respectievelijk een dubbeltje en vier dubbeltjes. Ahold, dat vanmiddag met cijfers over het eerste kwartaal komt, kreeg er alvast 0,60 gulden bij op 81,20 gulden. Amev presenteert eveneens vanmiddag de cijfers over het eerste kwartaal en won zeven dubbeltjes op 57,10 gulden.

De koers van de dollar is na ruim anderhalf jaar weer over de twee gulden-grens geklommen en noteerde om 13.00 uur 2,0260 gulden.

Beurshandelaren wijzen allen naar de gunstige kijk op de economische situatie in de VS. Sinds 8 december 1989, toen de dollar precies twee gulden waard was, is de koers niet meer boven de twee gulden-grens uit gekomen.

NEW YORK Nervositeit omtrent hogere rente deed de aandelenkoersen op Wall Street gisteren sterk lager sluiten. Pas kort voor sluiting van de handel maakten de grote fondsen iets van hun eerdere verliezen goed. De fors lagere obligatiemarkt en de sterkere dollar hadden een ongunstige uitwerking op de beleggers. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 23,93 punten lager op 2.961,99 punten nadat eerder op de dag een laagste niveau van 2.936,24 punten was bereikt. Vandaag wachten de Amerikaanse handelaren op cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen in mei.

LONDEN Na het verlies van gisteren herstelden de aandelenkoersen in Londen zich vandaag bij opening van de handel enigzins. Maar in de loop van de morgen zakten de koersen weer wat weg. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 22,4 punten lager sloot, noteerde rondom het middaguur 4,9 punten lager.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt openden vanmorgen lager in reactie op de scherpe daling op Wall Street. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren bijna 15 punten lager sloot, stond om 12.30 uur 8,84 punten lager. Het bestuur van de Frankfurter beurs heeft bekend gemaakt dat het, in navolging van Amsterdam en Londen, een Europese index wil introduceren. De Amsterdamse optiebeurs EOE introduceerde vorige week de Eurotop-100, een index die moet dienen als graadmeter voor het Europese aandelenklimaat. Het is nog onduidelijk welke status de soortgelijke Duitse index, die Eurax moet gaan heten, moet krijgen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot vanmorgen hoger. Het Nikkei-225-koersgemiddelde won 325,48 punten en sloot op 24.808,17 punten. Vooral de index-gerelateerde computer aankopen en dekkingsvraag vanuit de optiehandel trokken het koerspeil omhoog. De omzet beliep circa 270 miljoen aandelen.