Bescheiden VVV eerder naar eredivisie dan NAC

BREDA, 13 JUNI. VVV benadrukte gisteravond nog eens dat het voetbal zijn eigen wetten kent die spotten met elke logica. De Limburgers verloren in de tweede finalewedstrijd van de nacompetitie in Breda met 2-1 van NAC maar verzekerden zich door dat resultaat van promotie naar de eredivisie. De club uit Venlo met de bescheiden ambities won het van de al jaren naar de hoogste klasse hunkerende Brabanders, die echter binnenkort hun droom waarschijnlijk alsnog verwezenlijkt zien. Wanneer de noodlijdende eredivisieclub SVV ophoudt te bestaan speelt ook NAC volgend jaar in de hoogste klasse en zegeviert het recht alsnog.

De twee supporters die vijf minuten voor tijd provisorisch een spandoek met de naam van een van de subsponsors van VVV op de achtergrond omhooghielden terwijl de landelijke fotopers plaatjes schoot van succestrainer Henk Rayer, bevestigden de kleinschaligheid waarmee VVV betaald voetbal bedrijft. Deze staat in schril contrast met de zorgvuldig uitgestippelde route naar de eredivisie van NAC.

Zelfs na de 1-0 winst in de eerste finalewedstrijd (in Venlo), en met het Europa Cupsysteem in het achterhoofd waarbij een udoelpunt 'dubbel' telt, bleef VVV met beide benen op de grond staan. “Dit is de zesde keer dat we in de nacompetitie meedoen, dus we weten onderhand wel hoe we ons moeten opstellen”, zei manager Wiel Teeuwen.

Reden voor de Venlonaren om met het oog op het cruciale duel niet af te wijken van de gebruikelijke voorbereiding voor wedstrijden. De club regelde slechts een vrije middag voor haar spelers, 's ochtends ging iedereen nog gewoon naar zijn werk.

Met een begroting van 1,3 miljoen zou dit seizoen voor VVV eigenlijk slechts een marginale rol in de eerste divisie zijn weggelegd maar sportief gezien ging het de club voor de wind. VVV eindigde achter De Graafschap en NAC op een derde plaats in de competitie, plaatste zich voor de nacompetitie en rekende daarin uiteindelijk af met de huizenhoge Bredase favoriet. “Venlo kan een tijdje genieten van de eredivisie maar we beseffen donders goed dat er altijd weer een moment zal komen dat degradatie een feit is”, relativeert Teeuwen het huidige succes.

Een belangrijk aandeel in de verrassende ontknoping van de nacompetitie heeft Henk Rayer, die dit seizoen als trainer in het betaalde voetbal debuteerde. Daarvoor was hij al succesvol bij de amateurclubs Wilhelmina '08, Venray, Blerick en Geldrop, waarmee hij de laatste drie jaar twee keer landskampioen werd. Rayer, naast zijn trainersschap verkoper bij een lederwarenfirma, bezit een voor Limburgers ongebruikelijke portie flair en bluf die zijn uitwerking op de spelerniet miste. Gisteravond verklapte hij aan het begin van het seizoen de nodige twijfels te hebben gehad over zijn vuurdoop in het betaalde voetbal. Gelet op de begroting voorzag Rayer voor VVV een plaatsje tussen de anonieme clubs in de eerstedivisie. “Ik ben naar de manager gestapt met de vraag wat ik moest beginnen met zo'n spelersgroep. Ik deelde VVV in bij de categorie van clubs als Veendam en Vlissingen.” Maar na de triomf op NAC waarschuwde hij de gevestigde orde gekscherend via de microfoon van Omroep Limburg met de woorden: “Don Leo, we komen eraan.”

Maar ook NAC, dat het feestprogramma inclusief ontvangst op het stadhuis moest afzeggen, maakt zeer waarschijnlijk na zes jaar zijn rentree. De club is de eerstedivisie sportief en organisatorisch al enkele jaren ontgroeid maar werd de laatste twee seizoenen min of meer slachtoffer van de wet van de remmende voorsprong. SVV vorig jaar en De Graafschap dit jaar investeerden fors in nieuwe spelers en werden oppermachtig kampioen terwijl NAC in herkansing van de nacompetitie de favorietenrol niet meer waar kon maken.

NAC werkte dit seizoen met een begroting van 2,8 miljoen, genereert via NAC Investments BV (een soort beleggingsclub voor sponsors) de komende jaren nog meer geld en heeft zelfs een luxe-probleem omdat het de toestromende sponsors niet meer fatsoenlijk kan ontvangen. Voor het symbolische bedrag van een gulden per jaar pachtte NAC voor honderd jaar van de gemeente Bredhet stadion, waarvoor al uitbreidingsplannen bestaan. “Het is dan ook een beetje wrang voor de ploeg dat het weer niet gelukt is want als er een club recht heeft op promotie naar de eredivisie dan is het NAC wel”, constateerde trainer Cor Pot. Door doelpunten van Ton Lokhoff en John Smit leek de voorspelling van Pot dat NAC het in de return alsnog zou redden uit te komen. Maar Jay Driessen schoot de Bredasie hoop aan flarden.

    • Leon van Eijndhoven