Baker waarschuwt Peking tegen verkoop van raketten

WASHINGTON, 13 JUNI. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren China gewaarschuwd dat de leverantie door Peking van raketten aan Syrie “mogelijk diepgaande gevolgen” kan hebben voor de betrekkingen met de Verenigde Staten.

De Amerikaanse bewindsman zei dit op een hoorzitting van de Senaat.

President Bush heeft zich onlangs nog uitgesproken voor verlenging voo China van de status van meest begunstigde natie bij de handel met de VS, maar veel Congresleden zijn hier tegen omdat ze verontwaardigd zijn over de manier waarop China met de mensenrechten omgaat en over de wapenexport van de Chinezen.

Volgens Baker zijn er geen aanwijzingen dat China al gronddoelraketten aan Syrie heeft geleverd. Volgens een recent bericht in het dagblad The Washington Post staat China op het punt oereenstemming te bereiken over de verkoop van raketten van het type M-9 aan Syrie.

Daarnaast hoopt Peking, zo meldde The Washington Post, ook M-11 raketten te leveren aan Pakistan, een transactie waartegen Washington eveneens bezwaar maakt. Pakistaanse functionarissen lieten vandaag weten er van uit te gaan dat ze de raketten van de Chinezen kunnen kopen. (Reuter, AFP)