Automatiseerder HCS wil af van keten in VS

DEN BOSCH, 13 JUNI. Automatiseerder en distributeur HCS Technology wil niet langer de verliezen dragen voor een meerderheidsbelang in de Amerikaanse distributieketen Savin. HCS reorgeert momenteel deze Amerikaanse onderneming en zoekt partners, omdat het bedrijf de handen vol heeft aan de problemen in eigen bedrijf.

“Het mooiste zou zijn als iemand voor Savin hetzelfde zou doen als Reiss voor Infotec heeft gedaan”, aldus algemeen-directeur E.P. van den Boogaard gisteren tijdens een toelichting op het jaarverslag.

Eerder nam financier J.J. Kuijten via zijn maatschappij Reiss & Cn meerderheidsbelang in de Europese distributie-dochter van HCS, Infotec.

De directie van HCS wilde geen voorspellingen afgeven voor de financiele resultaten van de onderneming in het lopende boekjaar. HCS wil pas prognoses doen in het emissieprospectus. Deze zomer komt HCS met een claim-emissie die deel uitmaakt van de reddingsoperatie van Kuijten. In ruil voor een belang van maximaal 51 procent in Infotec garandeert Kuijten samen met ABN Amro en Credit Lyonnais een claimemissie van 100 joen gulden.

De noodgreep werd begin vorige maand noodzakelijk omdat het eigen vermogen van de onderneming nog geen zes procent van het totale vermogen uitmaakte. Wanneer door de emissie het eigen vermogen is aangezuiverd en Infotec tegelijkertijd voor ongeveer de helft wordt gedeconsolideerd zal het eigen vermogen van de onderneming zijn gestegen tot ongeveer 30 procent van het totale vermogen.

“De deal is een beauty”, zei van den Boogaard over reddingsoperatie van Kuijten. “Er kleeft maar een nadeel aan en dat is naam Kuijten”, vulde financieel-directeur drs J.J.G.M. Sanders aan. Kuijten heeft HCS naar de beurs gebracht tegen een achteraf gezien te hoge prijs.

Rond Pinksteren raakte HCS in moeilijkheden omdat ten gevolge van interne reorganisaties en een stelselherziening de netto-winst niet op veertig miljoen gulden uit kwam zoals in december vorig jaar nog was gemeld, maar op 15,7 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat van HCS is vorig jaar teruggelopen van 61 mijoen gulden tot 22,7 miljoen gulden.

Daarin zitten dan 16 miljoen gulden aan reorganisatiekosten.