Ajax-Antigone in selectie van het Theaterfestival

DEN HAAG, 13 JUNI. Het Theaterfestival, gewijd aan het Nederlandse en Vlaamse toneel, heeft dit jaar in Den Haag plaats van 28 augustus tot 8 september en in Antwerpen van 7 tot 15 september. Voor het festival van dit jaar zijn onder meer geselecteerd Ajax- Antigone door Het Zuidelijk Toneel, Voader van de Blauwe Maandag Compagnie, Ivanov door Het Nationale Toneel en ,A hard day's night door Nieuw West.

Dat heeft de organisatie dinsdag in Den Haag bekendgaakt. Het Theaterfestival probeert jaarlijks een beeld te geven van de artistieke ontwikkelingen in het voorbije seizoen. Het zoekt daarvoor niet alleen 'belangwekkende' voorstellingen uit, maar organiseert ook een parallelprogramma.

Premier Lubbers opent het festival op 28 augustus met een bezoek aan de tentoonstelling Politieke tekenaars en toneelscenes in het Haags Historisch Museum. Daarna gaat hij, begeleid doorwee orkesten, naar de Koninklijke Schouwburg. Daar zal voorzitter De Ruiter van de Raad voor de Kunst een State of the Union houden over de actuele stand van zaken in de kunsten in Nederland en Vlaanderen.

Verder wordt tijdens het festival ingegaan op het beroep van toneelauteur, met speciale aandacht voor Judith Herzberg. Jan Joris Lamers, artistiek leider van Maatschappij Discordia staat centraal in Portret van een maker. Verder is er aandacht voor “nationale ontwikeling en cultuurbesef” en “advisering overheid of de verandering in de relatie tussen overheid en kunst”.

Tom Blokdijk van Toneel Theatraal komt verder met de stelling “Schaf de spreiding af”. Ook wordt er gesproken over de export van Nederlandstalig toneel en komt er een uiteenzetting in het Duits over Nederlands toneel onder de noemer Kennen Sie Vondel?.