Zuid-Afrika schrapt laatste belangrijke apartheidswet

KAAPSTAD, 12 JUNI. De Zuidafrikaanse regering heeft een voorstel tot intrekking van de laatste belangrijke apartheidswet gisteren naar het parlement gestuurd. Het betreft de wet op de bevolkingsregistratie die bepaalt dat alle Zuidafrikanen bij hun geboorte naar ras worden ingedeeld. Het parlement, waar de regerende Nationale Partij de absolute meerderheid heeft, zal het voorstel naar verwachting binnen een week aannemen.

De wet op de bevolkingsregistratie is de laatst overgebleven steunpilaar van het apartheidssysteem dat ruim veertig jaar geleden, met het aan de macht komen van de Nationale Partij, werd ingevoerd. Vorige week ging het parlement akkoord met de afschaffing van twee andere apartheidswetten, de landwet die 87 procent van de grond voor de blanke minderheid reserveert en de groepsgebiedenwet die voorschrijft waar welk ras mag wonen en werken. “De intrekking van de wet op de bevolkingsregistratie, zonder twij de belangrijkste juridische maatregel in de geschiedenis van apartheid, is van uitzonderlijk groot belang bij de ontmanteling van apartheid”, zei gisteren de minister van binnenlandse zaken, Gene Louw, toen hij het voorstel naar het parlement stuurde. Parlementariers van de Nationale Partij en van de Democratische Partij verwelkomden het voorstel. “God zij dank is dit voorbij. Laten we bidden voor een nieuwe gezamenlijke toekomst”, aldus David Graaff van de Nationale Par. “De wet op de bevolkingsregistratie was de incarnatie van de rassenzuiverheid waar Adolf Hitler zich hard voor maakte. We beeindigen nu deze Nazi-droom”, aldus Roger Burrow van de Democratische Partij. Volgens minister Louw maakt afschaffing van de wet op de bevolkingsregistratie de weg vrij voor president De Klerk om onderhandelingen te beginnen met verscheidene partijen over een nieuwe, niet op ras gebaseerde, grondwet. “Het intrekken van de wet is het intrekken van de apartheid zoals die 43 jaar lang iuid-Arika van kracht is geweest.” Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft de aanloop tot de besprekingen over een non-raciale grondwet vorige maand onderbroken omdat het vindt dat de regering te weinig doet aan het geweld in de zwarte woonoorden en omdat de regering partij zou kiezen voor de rivaliserende Inkatha Vrijheidspartij van Mangosuthu Buthelezi. De minister van wet en orde, Adriaan Vlok, maakte gisteren bekend dat het elopen jaar in zwarte woonoorden 2.934 mensen om het leven zijn gekomen bij politiek geweld, vooral tussen aanhangers van het ANC en Inkatha.

(AFP, Reuter)