Weer eruptie van Filippijnse vulkaan

MANILA. Filippijns personeel van de Amerikaanse Clark-luchtmachtbasis kijkt naar de 20 kilometer hoge aswolk die het gevolg is van een tweede, zeer krachtige, uitbarsting van de nabijgelegen Pinatubo-vulkaan. De eruptie begon om kwart voor negen in de ochtend met drie enorme explosies. Enkele minuten na de uitbar(H)sting kwam de evacuatie van zeshonderd overgebleven Amerikaanse personeelsleden van de Clark luchtmachtbasis op gang. Volgens een woordvoerder van het leger blijven voorlopig 900 man op de basis achter. 15.000 personeelsleden zijn op maandag al uitgeweken naar de marinebasis van Subic Bay. Ook hebben Filippijnse vulkanologen de bevolking die binnen een straal van twintig kilometer rond de vulkaan woont aangeraden om te vertrekken.

Duizenden inwoners van de naburige stad Angeles sloegen na de uitbarsting in paniek op de vlucht en zorgen vor een enorme verkeerschaos op de wegen rond de luchtmachtbasis. De Filippijnse autoriteiten hebben overigens nog geen officieel evacuatiebevel laten uitgaan voor deze stad van 300.000 inwoners. In het dicht bij de vulkaan gelegen Sapang Bato-district zijn officieel nog maar 2.000 van de 13.000 inwoners geevacueerd, maar volgens Westerse verslaggevers die het gebied bezochten, waren de dorpen van het district volledig verlaten op enkele achtergelaten kippen na.(E)Seismologen verwachten dat in de komende dagen meer uitbarstingen van de Pinatubo, die zes eeuwen geslapen heeft.

(Foto AFP)