VS laat meer import Iraanse olie toe

De regering van de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse oliemaatschappij Coastal Corporation formeel toestemming gegeven om Iraanse ruwe olie in de Verenigde Staten te importeren.

Eind vorig jaar hief president Bush het embargo gedeeltelijk op. In januari stond de Amerikaanse regering een aantal oliemaatschappijen al toe om een beperkte hoerveelheid olie te importeren op voorwaarde dat een deel van de koopprijs in een speciaal fonds worden gestort waaruit Amerikaanse claims op Iran kunnen worden betaald. Het is de eerste keer sinds vier jaar dat de Amerikaanse overheid een dergelijke omvangrijkeverscheping toelaat. Coastal mag in totaal 2,5 miljoen vaten (van 159 liter) invoeren. Coastal exploiteert sinds kort de voormalige Lago raffinaderij op Aruba en kwam in moeilijkheden door de Golfcrisis vanwege het wegvallen van Irak en Koeweit als olieleverancier en moest in februari zelfs de raffinaderij tijdelijk stil leggen. De productie van Coastal gaat rechtstreeks naar de Amerikaanse markt. Na de gijzeling van 52 Amerikanen in de ambassade in Teheran in 1979 verbraken de VS de diplomatieke banden met Irann werden verregaande handelsrestricties ingesteld. De import van olie uit Iran werd in 1987 gestaakt nadat tankschepen onder vuur waren gekomen in de Golf tijdens de oorlog tussen Iran en Irak.