Twee miljard gulden krediet voor Koeweit

SCHIPHOL, 12 JUNI. Nederland zal met Koeweit een kredietovereenkomst voor twee miljard gulden sluiten. Staatssecretaris Van Rooy (economische zaken) heeft dit vanmorgen bij terugkeer op Schiphol bekendgemaakt. De bewindsvrouw bezocht de afgelopen dagen met een ambtelijke delegatie Koeeit en Saoedi-Arabie.

De 'kredietlijn' is een overeenkomst tussen de Centrale Bank van Koeweit en een syndicaat van Nederlandse banken. De Nederlandse banken staan garant voor de Koeweitse betalingen. Zij hebben hun risico volledig herverzekerd bij de Nederlandsche Crediet Verzekeringsmaatschappij (NCM), die ook deel uitmaakte van de delegatie. Staatssecretaris Van Rooy denkt dat een missie van het Nederlandse bedrijfsleven pas in oktober enige zin heeft. Het loale bedrijfsleven heeft zich nog nauwelijks hersteld van de gevolgen van de Golfoorlog. Van Rooy kreeg bij haar overleg met Koeweitse bewindslieden te horen dat Koeweit de komende jaren 15 tot 20 miljard dollar wil investeren om het land weer op te bouwen. Ze ziet goede kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van de bouw, haveninstallaties, transportmateriaal en landbouw. Volgende maand komt een Koeweitse handelsmissie naar Nederland om vooral voedsel te kopen. Volgens Van Roy wil de Koeweitse overheid meer op contractbasis zaken doen met het buitenland, omdat zij het aantal buitenlanders in het land wil beperken.