Poetry staat in het teken van Afrika

ROTTERDAM, 12 JUNI. De nadruk bij Poetry International ligt dit jaar op Afrika. Het poezie-festival speelt zich vanaf zaterdag 22 juni een week lang af in de Rotterdamse Doelen. Drie dagen lang (20, 22 en 23 juni) is Poetry on the Road - dit jaar voor de derde maal - in Enschede.

Al vanaf 1970, de voorzichtige start van Poetry, hebben Afriknse dichters deelgenomen aan het festival. Nu voor het eerst zijn het er elf. Zij komen uit Kenia, Ghana, Kameroen, Zuid-Afrika, Sierra Leone, Zimbabwe, Nigeria en Senegal. Twee bekenden onder hen zijn bijvoorbeeld de Kameroense minstreel Francis Bebey en de Senegalees Lamine Konte. De laatste begeleidt zichzelf op de kora, een instrument dat het midden houdt tussen een harp en een gitaar. De Zuidafrikaan Breyten Breytbach, vermaard opposant van het apartheidsregime en Adriaan van Dis leiden dit programma-onderdeel en Breytenbach zal in discussie gaan met verschillenden van hen. Breytenbach zoekt ook Rotterdamse steun voor dichtersfestivals in Afrika. Poetry krijgt ook weer bezoek van een aantal oude bekenden, zoals de Engelsen Adrian Henri en Roger McGough.

De komst van een aantal dichters staat nog niet vast; het is met name nog niet zeker welke Chinese dichters hun and mogen verlaten voor een bezoek aan de Maasstad. De inmiddels bekende dichter Duo Duo kon indertijd zijn land wel uit maar niet meer terug na het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Poetry keert jaarlijks eregeld uit aan een dichter die wegens zijn uitspraken en politieke opstelling gevangen zit. De toekenning van dit eregeld blijkt een effectief pressiemiddel. Van de twaalf dichters die het kregen, zijn er inmiddels 10 op vrije voeten. Een van hen is overleden en een zit nogevangen. Een van de kandidaten voor dit jaar, een Egyptenaar, die gevangen zat wegens zijn gewetensbezwaren over de deelname van zijn land aan de Golfoorlog is vrijgelaten na bekendmaking van zijn kandidatuur.