Optimisme over afschaffing transfersysteem; Profs naar Europees Hof

ROTTERDAM, 12 JUNI. De Fifpro, de internationale federatie van beroepsvoetballers, gaat proberen het transfersysteem op te blazen via een procedure voor het Eopees Hof van Justitie in Luxemburg. Dat hebben de negen aangesloten spelersbonden gisteren in Straatsburg besloten.

Mr. Jimmy Janssen van Raay, voorzitter van de Fifpro en lid van het Europees parlement, is ervan overtuigd dat de bodemprocedure voor het Europese Hof het einde inluidt van het transfersysteem. Dat zo'n procedure ongeveer anderhalf jaar in beslag zal nemen, vindt Janssen van Raay niet zo bezwaarlijk. “Want we ijveren al dertig jaar lanvoor afschaffing van het transfersysteem. Nooit eerder is de kans op succes zo groot geweest.” Als breekijzer maakt de internationale spelersorganisatie dankbaar gebruik van de uitspraak van de Belgische rechtbank in de zaak-Bosman. Een rechterlijk vonnis dat door Janssen van Raay als “door God gezonden” wordt gekwalificeerd. Na het aflopen van zijn contract wilde Jean-Marc Bosman vorig jaar overstappen van Club Luik naar de Franse tweede divisie-club Dunkerq. Maar Club Luik ging dwarsliggen omdat Dunkerque weigerde een transfersom te betalen. In Frankrijk zijn spelers namelijk transfervrij zogauw ze hun contract hebben uitgediend. Daarop spande Bosman, gesteund door de Fifpro, een rechtzaak aan tegen de Belgische voetbalbond. De rechtbank stelde Bosman eind vorige maand in het gelijk. Bosman heeft inmiddels zijn belangstelling voor Dunkerque verloren, maar aast op een contract bij een andere Franse tweede divisieclub, Saint Quent. De Europese commissaris Bangemann, verantwoordelijk voor de interne markt en het industriebeleid, is gistermiddag woedend opgestapt tijdens een lunch met vertegenwoordigers van de Fifpro. Hij voelde zich onheus bejegend, omdat met name Franse delegatieleden hem fel verweten dat hij de belangen van de profvoetballers had verkwanseld. Dat zou hij hebben gedaan door met de UEFA, de internationale voetbalbond, een onderhands akkoord te sluiten over het aantal uitenlandse spelers dat door clubs mag worden opgesteld.