Ontsnapping na vergissing van Justitie

DEN HAAG, 12 JUNI. Door een justitiele fout heeft vorige maand een door de Haagse rechtbank wegens handel in cocane tot zeven jaar cel veroordeelde man de benen kunnen nemen.

De cocanehandelaar kon ontsnappen, omdat hij kort na zijn veroordeling op 2 apri op last van het ministerie van justitie van de zwaar bewaakte gevangenis in Scheveningen werd overgeplaatst naar de zogeheten half-open inrichting in Doetinchem, die beduidend minder is beveiligd.

Kort na zijn overplaatsing vertrok de man, die betrokken was bij de import van duizend kilo cocane, uit de inrichting. Hij is tot nu toe spoorloos. De Haagse officier van justitie mr. E.D. Harderwijk is zeer ontstemd over de fatale vergissing van het departement. Harderwijk zegt een dag voor de onsnapping nog anonieme inlichtingen te hebben ontvangen dat de gedetineerde van plan was te ontsnappen. “Ik heb toen nog genformeerd naar zijn detentie, maar mij werd verzekerd dat alles goed was.” Op advies van het Haagse openbaar ministerie waren eerdere verzoeken van de man voor proefverlof of schorsing van de preventieve hechtenis afgewezen. Pag. 3: Dealer wilde al eerder verlof De veroordeelde cocanehandelaar had onder meer een keer verlof gevraagd om de aandeelhoudersvergadering te kunnen bijwonen van de Haagse sexclub Mayfair waarvan hij tot zijn arrestatie exploitant was. Harderwijk zegt te vermoeden dat de ambtenaren op het departement tot de overplaatsing besloten omdat de man nog een straf van zo'n 400 dagen uitzat wegens valsheid in geschrifte. “Dat wij met dikke viltstiften op de dossiers schreven dat de man nu ook nog een straf moet uitzitten voor handel in cocane is kennelijk over het hoofd gezien”, zegt Harderwijk. De zaak is voor het openbaar ministerie extra pijnlijk omdat Justitie al verscheidene eerdere pogingen had ondernomen de man voor cocanehandel veroordeeld te krijgen. “Al vele jaren fietste hions door de vingers”, zegt Harderwijk. De man werd nu veroordeeld omdat de rechtbank bewezen achtte dat hij samen met drie andere mannen voorbereidingen had getroffen om met het plezierjacht Get Away 1.000 kilo cocane op te halen in Colombia. Aan de veroordeling van de man en zijn drie mededaders ging volgens Harderwijk “het langdurigste onderzoek” vooraf dat ooit in het Haagse arrondissement is uitgerd. Zo waren de telefoons van de verdachten 2,5 jaar lang afgetapt. De totale kosten van het onderzoek bedroegen 1 miljoen gulden. Een woordvoerster van het ministerie van justitie geeft toe dat er “duidelijk iets fout is gegaan”. Het departement wil verder niet op de zaak ingaan omdat de Tweede-Kamerfractie van de VVD hierover schriftelijke vragen heeft gesteld aan minister Hirsch Ballin.

    • Marcel Haenen