Mogen (biotechnologie) ligt op koers

LEIDEN, 12 JUNI. Het plantenbiotechnologische bedrijf Mogen ligt goed op koers. Nadat vorig jaar de inkomsten uit contractresearch zijn verdrievoudigd tot 2,7 miljoen gulden, et verlies verder verminderde van 3 miljoen tot 2,2 miljoen gulden en het resultaat voor afschrijvingen 350.000 gulden positief was, verwacht de directie dat de cijfers dit jaar en de komende jaren verder zullen verbeteren. Geheel volgens plan kan in 1995 quitte worden gespeeld.

Dit zei algemeen directeur ir. A. L. Breure gisteren bij de presentatie van het jaarverslag. Mogen houdt zich bezig met de ontwikkeling van plantenrassen via het inbrengen van vred erfelijk materiaal. Over de verkoop van zaden en planten waarin door Mogen ontwikkelde eigenschappen of technieken voorkomen, worden uiteindelijk vergoedingen, royalty's, betaald. De gebieden waarop Mogen actief is zijn gewasbescherming, gewasverbetering en technologie-ontwikkeling. Bekend werd Mogen met haar aangepaste aardappelen van het ras Bintje, die door genetische technieken virusresistent werden gemaakt. Het bedrijf houdt zich ook bezig met het inbrengen van weerstandsvermogetegen schimmels en bodemaaltjes en van andere eigenschappen in een gewas, die dat oorspronkelijk geheel niet bezat. Hoe groot het economische belang is van het vinden van passende oplossingen voor het bestrijden van plantenziekten illustreerde Breure met cijfers over schimmelbestrijding.

Over de hele wereld worden de kosten daarvan geschat op 8 miljard gulden per jaar. In Nederland is het al zo'n 200 miljoen gulden en dat is dan nog zonder de milieuschade die het huidige gebrk van (chemische) bestrijdingsmiddelen veroorzaakt. Het gebruik van genetisch aangepaste planten komt ook aan de milieubezwaren tegemoet. Zo kan door het gebruik van dit soort materiaal sneller worden voldaan aan de eis in het Nationaal Milieuplan te stoppen met chemische bodemreiniging.