Kounellis laconiek onder afwijzing

DEN HAAG, 12 JUNI. De Tweede Kamer wil geen beeld van de Grieks-Italiaanse kunstenaar Jannis Kounellis voor het nieuwe Kamergebouw in Den Haag. Een meerderheid van de Kaer heeft dat gisteren in een hoofdelijke stemming besloten met 71 stemmen tegen en 60 voor. Minister D'Ancona (WVC) had het beeld aan de Kamer cadeau willen doen bij de opening van het nieuwe gebouw op 28 april volgend jaar.

De minister is niet van plan opnieuw een procedure te beginnen voor een ander kunstwerk door een Nederlandse beeldend kunstenaar. Er zal nu door de architect worden gezocht naar een architectonisch oplossing voor het plein waarop het beeld had moeten komen, aldus de minister. Het Kamerlid Dees (VVD) noemt het fout van d'Ancona dat zij in een brief een persoonlijke interpretatie van het beeld heeft gegeven, waarmee zij het confessionele deel van de Kamer tegen de schenen schopte.