Koeweit onder vuur wegens mensenrechten

WASHINGTON, 12 JUNI. Drie vooraanstaande organisaties voor de mensenrechten hebben tegenover het Amerikaanse Congres verklaard dat in Koeweit nog steeds sprake is van willekeurige arrestaties, martelingen en verdwijningen. Amnesty International heeft een beroep op de regering van Koeweit gedaan processen tegen vermeende collaborateurs stop te zetten, aangezien er geen garanties zijn voor een eerlijk rechtsgang.

Kenneth Roth, onderdirecteur van de organisatie Human Rights Watch die net van een negendaagse reis naar Koeweit was teruggekeerd, zei op een hoorzetting van het Huis van Afgevaardigden dat het geweld van particulieren tegen vooral Palestijnen in Koeweit nu plaats gemaakt heeft voor “duidelijk meer georganiseerd geweld”. Soms is er sprake van welbewust doden van mensen, aldus Roth. Amnesty International veroordeelde gisteren in een verklaring in New York het eerste doodvonnis over een vermeende collaborateur, dat afgelopen zaterdag werd uitgesproken. “Oneerlijke processen zijn al erg genoeg in gevallen dat verdachten gevangenisstraf kunnen krijgen, maar ze zijn absoluut onverdraaglijk als ze de doodstraf krijgen”. Amnesty voegt daaraan toe: “We doen een beroep op de autoriteiten in Koeweit alle processen stop te zetten totdat eerlijke processen mogelijk zijn.” Een medewerker van de organisatie had tijdens een bezoek aan Koeweit vastgesteld dat personen die ervan verdacht worden met de Irakezen te hebben gecollaboreerd, zich niet kunnen verdedigen en geen mogelijkheden hebben om familieleden, advocaten of artsen te zien. Daar komt bij dat mensen die door een militaire rechtbank zijn veroordeeld niet in hoger beroep kunnen gaan. De Verenigde Staten zullen Koeweit opheldering vragen over de uitwijzing van buitenlanders. De Koeweitse autoriteiten zouden zeker tweehonderd buitenlanders, van wie het merendeel Irakezen, tegen hun zin over de grens met Irak hebben gezet. Ooggetuigen zeiden dat sommigen huilden toen ze Koeweit verlieten, richting Irak. Richard Boucher, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, zei: “We hebben begrepen dat het Rode Kruis deze kwestie opneemt met Koeweit, wij zullen hetzelfde doen. (Reuter, AP)