Koers van VHS keldert na sterk negatief resultaat

ROTTERDAM, 12 JUNI. De koers van het verlisgevende vastgoedfonds VHS kelderde vanmorgen ruim tien procent op een weer uiterst rustige effectenbeurs, die niet onder de indruk bleek van een hoger slot op Wall Street en de constant hogere dollarkoers.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag verdeeld bij rustige handel, waarbij de prijzen van de meeste andelen zich bewogen binnen een nauwe bandbreedte. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 95,5 punten, was om 13.00 onveranderd. De grootste verliezer was vanmorgen het vastgoedfonds VHS, genoteerd op de parallelmarkt, waarvan de koers meer dan tien procent kelderde. De notering van VHS werd gisteren opgeschort bij een koers van 6,70 gulden en stond om 12.30 uur op een verlies van 0,70 gulden. VHS maakte gistermiddag bekend dat het verlies vorig jaar 17,8 miljoen gulden heeft bedragen, tegeneen winst van 3,2 miljoen gulden in 1989. Bovendien raakt VHS zijn status van beleggingsinstelling kwijt, doordat de beleggingsportefeuille teveel is gefinancierd met geleend geld. Bij afwezigheid van binnenlands nieuws keken handelaren bij de actieve aandelen alvast vooruit naar de kwartaalresultaten van Ahold en Amev, die morgen worden gepubliceerd. Ahold was omstreeks het middaguur onveranderd. Amev (slot gisteren: 56 gulden), stond op een winst van zestig cent. Bij de internationals won KLM, at morgen het jaarverslag publiceert, gisteren 1,10 gulden op 29 gulden, de hoogste koers van dit jaar. Effectenanalisten verwachten dat de luchtvaartmaatschappij, die vorig jaar een verlies boekte van 630 miljoen gulden, dit jaar een minder groot verlies van tussen 150 miljoen en 250 miljoen gulden zal boeken. Binnen twee tot drie jaar zou KLM weer winstgevend kunnen zijn. KLM, dat profiteert van lagere olieprijzen en valutawinsten, stond omstreeks het middaguur op een winst van twintig cent. Een andelaar sprak de hoop uit dat de luchtvaartmaatschappij morgen komt met positieve berichten over de resultaten van het lopende jaar. Philips was een dubbeltje lager, na een slot gisteren op 32,30 gulden, de hoogste koers dit jaar. Koninklijke Olie (slot gisteren: 159,80 gulden) en Unilever (slot: 165,50 gulden) waren respectievelijk dertig cent en vijftig cent lager. De koers van Hagemeyer was omstreeks het middaguur vijftig cent hoger. Het handelshuis, dat Internatio-Mulle wil overnemen, neemt het Duitse Froschl & Co (elektrotechnische groothandel) over, hoewel Hagemeyer zelf van “verregaande samenwerking” spreekt. Hagemeyer schoot gisteren 2,30 gulden omhoog op 120,50 gulden bij een hoger dan gemiddelde omzet van 17.999 stuks (dubbeltelling). De koers van IHC Caland steeg gisteren bij een ongewoon hoge omzet van 107.000 stuks 1,30 gulden op naar 62,50 gulden. Het afstoten van het belang van 19,3 procent in ingenieusbureau Fugro-McClellanlevert IHC een forse boekwinst op. Maar vanmorgen moest IHC 0,50 gulden terug. Gist-Brocades heeft een methode ontwikkeld waarmee de ammoniak- ofwel stikstofproblemen, die door die eiwitten in het milieu ontstaan, aanzienlijk kunnen worden gereduceerd. Volgens Gist-Brocades kan binnen drie jaar 10 tot 20 procent van de dan als overschot aangeleverde mest voor deze bewerkingsmethode in aanmerking komen. Gist, dat gisteren sloot op 34,7 gulden, stond omstreeks het middaguur op een winst van vijftig cent. Het bouwbedrijf Kondor Wessels stootte vrijdag het laatste gedeelte af van zijn belang van 12,1 procent in Grontmij. De koers van het ingenieursbureau won sedert vrijdag bijna vijftien gulden op 240 gulden, maar moest vanmorgen een gulden terug. Kondor Wessels, dat een flinke boekwinst van in totaal 9,4 gulden miljoen maakt, steeg gisteren tachtig cent op naar 34,80 gulden en stond omstreeks het middaguur op een winst van twee dubbeltjes. NEW YORK Wall Street sloot gisteren hoger, ondanks futures-gerelateerde verkopen waardoor de koersen tegen het slot van de handel drie-vijfde van hun winst moesten prijsgeven. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 10,51 punten hoger op 2.985,91. Handelaren beschreven de gemiddeld hogere koersen als een incidentele reactie na vijf achtereenvolgende dagen van koersdalingen. De aandelenmarkt krijgt geen steun van de obligatiemarkt, waar de koersen worden gedrukt door vrees voor een hogere rte. LONDEN De aandelenkoersen in Londen daalden vanmorgen als gevolg van winstnemingen na de forse koerswinsten gisteren. De hoop op een spoedige renteverlaging is praktisch vervlogen. Het FT-100-koersgemiddelde (slot gisteren: 2.532,9) stond om 12.30 uur op een verlies van 9,7 punt. FRANKFURT Frankfurt zette vanmorgen de consolidatie voort. Handelaren zeiden dat individuele aandelen, die bij de recente koersrally waren achterge()bleven, kleine koerswinsten boekten. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot gisteren: 1.715,80) stond om 12.30 uur op een verlies van bijna veertien punten. TOKIO Tokio sloot vandaag lager. Een zwakke yen en lagere obligatiekoersen, gecombineerd met arbitrage-verkopen, drukte de aandelenkoersen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 179,90 punten lager op 24.482,69.