In Kashmir 32 doden bij hinderlaag voor politie

NEW DELHI, 12 JUNI. Bij een massale schietpartij in Srinagar in de hoofdstad van de Indiase provincie Jammu en Kashmir zijn gisteren ten minste 32 mensen om het leven gekomen.

De schietpartij ontstond nadat een Indiase politiepatrouille in een hinderlaag was gevallen van een groep militanten die strijden voor de afscheiding van Kashmir van India. Een journalist ter plaatse wist te melden dat de meeste slachtoffers waren gevallen onder burgerdie in de buurt waren. Het was niet onmiddellijk duidelijk hoeveel Indiase politiemensen en hoeveel verzetsstrijders bij de schietpartij werden gedood. De schotenwisseling middden op de dag was ongebruikelijk, want zowel de Indiase veiligheidstroepen als de verzetsbeweging in de roerige provincie proberen dan confrontaties te vermijden. De meeste gevechten en incidenten hebben 's nachts plaats. Tussen tien uur 's avonds en vijf uur 's morgens klinken er onophdelijk geweerschoten van beide kanten.

Ondanks de talrijke schotenwisselingen is de toestand in Srinagar normaler geworden dan een jaar geleden, toen de jongste golf van onrust in de overwegend door moslims bewoonde provincie begon. Slechts af en toe wordt de ogenschijnlijk normale toestand nu ruw verstoord. Afgelopen vrijdag bij voorbeeld werd een winkelende menigte plotseling opgeschrikt door een geweerschot. Op enkele meters van waar deze correspondent stondstortte een man dood neer. Onmiddellijk werden van alle winkels de rolluiken neergehaald. Alle mensen maakten zich vervolgens uit de voeten, bang om door de politie bij het incident betrokken te worden.