Geding Bovag over accijns benzine

ROTTERDAM, 12 JUNI. De bond van garagehouders (BOVAG) zal een kort geding aanspannen tegen de Staat der Nederlanden omdat de voorgestelde verhoging van de benzine-accijns niet is aangemeld bij de Europese Commissie.

De accijnsverhoging van een kwartje per liter benzine moet op 1 juli ingaan. Volgens het EG-verdrag hebben ministers van financien de plicht om de Europese Commissie te raadplegen “aler in redelijkheid aanleiding bestaat voor de vrees dat accijnsverhoging de concurrentie vervalst. De Bovag meent dat die vrees gerechtvaardigd is omdat de geplande accijnsverhoging in Duitsland met 32 cent per liter misschien niet doorgaat. Voor het kabinet was de accijnsverhoging in Duitsland, die eveneens per 1 juli zou ingaan, reden de Nederlandse accijns extra te verhogen. Morgen wordt er in de Tweede Kamer over de accijnsverhoging gesproken.