Doorzetter Schapers werkt in Rosmalen aan zijn comeback

ROSMALEN, 12 JUNI. Door de achterdeur sloop hij het grastennistoernooi van Rosmalen binnen, door de voordeur gaat hij naar buiten. Michiel Schapers, de godfather van de nationale tennisgilde, profiteerde optimaal van zijn wild card. Hij versloeg gisteren in de eerste ronde de als derde geplaatste Goran Prpic in twee sets (6-4, 6-3).

Toch was de 31-jarige Eemnesser niet de man van de tweede dag. Dat werd Andrei Olhovski. De 25-jarige Moskoviet tikte Guy Forget, de getipte winnaar, van het gras (6-3, 4-6, 6-1). Viervan de acht geplaatste spelers overleefden de overgang van gravel naar gras niet. Forget (1) en Prpic (3) werden gevolgd door Caratti (7) en Rosset (8). In april '88 stond Michiel Schapers nog 25e op de wereldranglijst. Een kwestie van hard werken en doorzetten. Een natuurtalent was hij niet. Hij eindigde dat jaar als 50e en gleed af naar de 169e plaats eind 1990 en de 232e plaats op de jongste ranglijst. Met als gevolg slopende kwalificaties.

Voor Rosmalen kreeg hij van toei-directeur Buitendijk een gratis toegangsbewijs. Wegens zijn vele verdiensten voor het tennis in Nederland, stond er in het persbulletin. Schapers deed er zijn voordeel mee. Stond een week geleden als eerste speler te trainen op het gras van het Autotron in Rosmalen. En had aan Prpic geen kind. De Joegoslaaf is van nature een gravelhapper en kan op de langzame hardcourts ook aardig uit de voeten. Op die ondergrond gedijt hij aardig. In de eerste vijf maanden van ditr verdiende hij daarop een dikke zeven ton. Gras ligt de donkere krullebol uit Zagreb niet. Hij mist er de atletische vermogens en snelheid voor, een gevolg van de operatie aan de rechter knie die hem twee jaar buiten de baan hield. Tegen Schapers had hij geen schijn van kans. In de twee sets verwierf hij welgeteld een breekpunt, Schapers acht, waarvan hij er drie benutte. In de negende game van de eerste set brak hij de opslag van Prpic op love (6-4), in de tweede in de vijfde game (6-3). “Het ging inderdaad gemlijk”, gaf Schapers na afloop toe.

“Prpic is duidelijk geen grasspeler. Hij heeft geen harde opslag, speelt wel intelligent, maar komt hier eenvoudig tekort.” Schapers verdiende er 24 bonuspunten mee. Met de 13 voor het bereiken van de tweede ronde staat hij weer onder de 200. In de tweede ronde bevindt Schapers zich in het gezelschap van drie landgenoten: Krajicek, Siemerink en Haarhuis. Alleen Jacco Eltingh haalde de laatste zestien niet. Hij verloor van Jakob Hlasek 6-2 5-7 5-7. De Zwitser, vierde in het schema, kreeg daarmee meer dan hij verdiende. Eltingh, 106e van de wereld, maakte de wedstrijd, maar miste de koelbloedigheid om het karwei af te ronden. Het Brabantse toernooi kent weinig geluk in het kiezen van zijn voornaamste smaakmaker. Vorig jaar werd Yannick Noah aangetrokken voor 50.000 gulden. De clown liet zich in de eerste ronde vrolijk uit het toernooi slaan. Guy Forget kwam dit jaar volgens Buitendijk voor wat minder duiten naar Rosmalen. Op basis van zijn zevendaats van de wereldranglijst werd hij aanvoerder van het plaatsingschema in Rosmalen.

De Fransman maakte er een soort betaalde vakantie van. In de derde set gaf hij zich opvallend gewillig over aan Olhovski (1-6). Hij vertrok door de achterdeur.