CIA neemt afstand van harde kritiek op Japan

WASHINGTON, 12 JUNI. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft zich gisteren publiekelijk gedistantieerd van een in zijn opdracht gemaakt rapport over Japan dat is uitgelekt. Dat meldt de International Herald Tribune vandaag.

In het rapport sta dat de Japanse cultuur en het Japanse zakenleven, gedreven door een pessimistische kijk op de wereld en een sterk nationaal bewustzijn, de wereldeconomie zullen overheersen, tenzij het Westen het eigen beleid drastisch herziet. Het rapport is geschreven door Andrew Dougherty, een voormalige kolonel uit de luchtmacht en voormalig onderzoeker van de Defense University van het Amerikaanse ministerie van defensie. Het rapport schildert Japan af als “niet-democratisch”, aanzien het bestuurd wordt door een bureaucratische elite en een zakenleven dat alles doet om de publieke opinie in Japan en de Verenigde Staten te manipuleren. Het rapport is gebaseerd op een besloten seminar dat vorig jaar in Rochester, in de staat New York, werd gehouden. Deskundigen op het terrein van de nationale veiligheid, Japanologen en medewerkers van de CIA waren daar bijeen. Een Japanoloog van de Princeton University, Kent Calder, zei het geheel oneens te zijn met het rapport en ook geen ndeel te hebben gehad in de totstandkoming ervan. Een eerdere versie van het rapport verscheen in de plaatselijke pers in Rochester, waar de maker ervan woont, en is toen door een vertegenwoordigers van het Rochester Institute of Technology afgedaan als racistisch. Die eerdere versie zou, volgens Dougherty, gestolen zijn uit zijn instituut. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Tokio verklaarde tegenover het persbureau UPI, datommentaar op een dergelijk rapport niet nodig werd gevonden.