CHAMPIGNONHOEDJES MET KAVIAAR

Zevenentwintig jaar geleden kreeg ik van een buurman, waarvoor ik tijdens zijn afwezigheid post uit de brievenbus had gehaald, een grote pot kaviaar.

Deze gulle buurman was dr. Max Euwe, die naar de Sovjet-Unie was gewee Voor het eerst in mijn leven zag en proefde ik kaviaar. Ik besmeerde mijn bruine boterham met kaviaar alsof het pindakaas was en vond het heerlijk. Pas later, toen ik een keer op de televisie had gezien hoe mensen het met piepkleine lepeltjes opaten, besefte ik hoe waanzinnig royaal ik mezelf had bediend van dit kostbare geschenk. Op het ogenblik doet 1 kilo Russische zwarte kaviaar op de exportmarkt 598 dollar. Bij dit voorgerecht wordt dus en tevens helaas geen echte Russischeit van de steur gebruikt, maar de rode kuit van de zalmforel (die trouwens op een bruine boterham ook heel lekker smaakt). 12 grote champignons 2 lente-uitjes 1 beker yoghurt fijngehakte peterselie citroensap 1 potje zalmkaviaar. Leg een natgemaakte theedoek in een zeef die op een kom wordt gezet. Laat de yoghurt in deze doek enkele uren uitlekken. Trek de steeltjes van de champignons. Borstel de hoeden voorzich schoon en wrijf ze van binnen en buiten in met citroensap. Hak de lente-uitjes zeer fijn en gebruik ook een deel van het groen. Schep de yoghurt uit de theedoek en roer er de lente-uitjes en peterselie door. Vul de champignonhoeden met dit mengsel en schep er kaviaar bovenop. Wie van dit voorgerecht een hapje bij de borrel wil maken kan beter meerdere eenhaps-champignons kopen.

    • Anne Scheepmaker