Bush leent Sovjet-Unie 1,5 mld dlr voor voedsel

WASHINGTON, 12 JUNI. President Bush is bereid de Sovjet-Unie 1,5 miljard dollar aan kredietgaranties te verstrekken voor de aankoop van Amerikaanse landbouwprodukten. De Amerikaanseesident bracht gisteren Sovjet-president Gorbatsjov persoonlijk op de hoogte van zijn besluit.

Vorige maand honoreerde de Senaat het verzoek van Gorbatsjov om een krediet van 1,5 miljard dollar. Bush had al verklaard de Sovjet-Unie te willen helpen bij het oplossing van problemen bij de voedselvoorziening.

De VS stelden zich eerder garant voor de aflossing van een miljard dollar aan leningen, maar die leningen zijn vrijwel verbruikt. Bush maakte vorige week de weg j voor een nieuwe kredietgarantie door bepalingen uit het zogenoemde Jackson-Vanick-amendement opnieuw met een half jaar op te schorten. Dit amendement uit 1974 verbindt economische steun voor de Sovjet-Unie aan naleving van de mensenrechten. Washington wilde verder zekerheid dat de kredieten worden terugbetaald. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis Marlin Fitzwater voldoet de Sovjet-Unie aan de eisen van kredietwaardigheid en zal zij de leningen terugbetalen.

Fitzwater wees er gisteren op dat de Russen eerdere leningen altijd hebben terugbetaald. Het krediet wordt in drie termijnen aan de Sovjet-Unie verstrekt: 600 miljoen dollar deze maand, 500 miljoen dollar in oktober en 400 miljoen dollar in februari. Het Witte Huis heeft volgens Fitzwater ook de “verzekering van de Sovjet-Unie gekregen dat het graan dat met de kredieten beschikbaar komt, eerlijk zal worden verdeeld over de Sovjet-Unie en de Baltische staten”.

VerschillenCongresleden hadden zich bezorgd getoond dat de Baltische republieken niets zouden krijgen. Het besluit van Bush volgt na een bezoek van een Amerikaanse delegatie aan Moskou om met de Russen te overleggen over de behoeften en de distributieproblemen. Fitzwater zei dat de VS bereid zijn topdeskundigen uit de particuliere en overheidssector naar de Sovjet-Unie te sturen om te adviseren bij de omschakeling naar een markteconomie.