Abend in Wien absurd popfestijn met rap

ROTTERDAM,12 JUNI. Maandenlang werd er gefluisterd en gespeculeerd over 'Ein Abend In Wien', het multidiscipliire popfestival dat het langverwachte vervolg zou moeten brengen op 'Pandora's Music Box', zoals dat van 1983 tot 1985 driemaal werd georganiseerd in het Rotterdamse zalencomplex De Doelen. De titel roept herinneringen op aan het gelijknamige, populair-klassieke televisieprogramma met de operettester Rudolf Schock. Hoewel van het in rock & roll gespecialiseerde organisatiebureau Mojo Concerts geen operettevertoning verwacht hoeft te worden, biedtde associatie met kitsch, praalzucht en familievermaak alle ruimte om te speculeren over dit nieuwe festijn.

Een persconferentie lichtte een tip van de sluier op over deze 'Abend In Wien', die niet in Wenen, maar gewoon weer in De Doelen zal plaatsvinden, verspreid over de avonden van 31 augustus en 1 september.

Wie meende dat het zou blijven bij een aankondiging en vragenkwartier op het verzamelpunt, de vertrekhal van het Rotterdamse vliegveld Zestienhoven, kwam beogen uit. De journalisten moesten hun paspoort mee nemen. De verwachte vlucht naar Wenen bleek niet geboekt, want het gezelschap werd in luxe touringcars geladen voor een busrit met verrassingen naar Antwerpen. De surrealistische snoepreis blijkt een eerste aanzet tot de randverschijnselen die ook 'Eind Abend In Wien'

zullen sieren en die bedacht worden door Mojo-directeur Berry Visser en componist Michel Waisvisz. Onderweg treffen we een Engelsman die, wegens motorpech van zijn Rolls Royce, een lifvraagt naar onze bestemming, waar hij zijn verdwenen vader hoopt te vinden. Een wandeling door de Antwerpse straten levert confrontaties op met een reeks spookachtige verschijningen, waaronder een geheel witgekalkte bruid op een vouwfiets.

De tocht door een denkbeeldige onderwereld voert naar een hotel, waar champagne wordt geserveerd in de salon van een strenge pianolerares, die een klein meisje tot vervelens toe 'Fur Elise' laat oefenen. Overal in het pand is wel iets merkwadigs aan de hand, van een verstild groepje spierwitte hofdames in de theetuin tot de zorgvuldig geensceneerde, absurdistische tafereeltjes in de hotelkamers boven. Een man houdt de wacht bij zijn levenloze vrouw op het ledikant. Hij zit met blote voeten in een teiltje water en staart naar de tv. In een zijkamertje vergadert de festivalorganisatie. Stilte is geboden; de heren spelen met hun modelspoorbaan. In het zwembad begin de eigenlijke persconferentie, die bestaat uit het oplezen van een vochtig stencil door een langharig type, onherkenbaar door een maf duikbrilletje. Zijn boodschap is zakelijk. Er zijn sponsors, er is aandacht van radio en tv, er komt een verzamel-cd van de betrokken artiesten, er is een voorlopig programma met concerten en sprekers. Er zal aandacht zijn voor genres als pop, dance, hardcore en rap. Vooral het laatste is opmerkelijk, want in Pandora's Music Box was indertijd nauwelijks ruimte voorzwarte muziek. Ook dit keer is het aandeel beperkt, maar de komst van rapper Ice-T mag een bescheiden triomf heten, vooral nu deze nieuwe kroonprins van de Californische hiphop triomfen viert als hoofdrolspeler van de succesfilm New Jack City. 'Ein Abend In Wien' biedt optredens van interessante nieuwe acts als de Engelse punkrockers Manic Street Preachers, de Amerikaanse zanger en songwriter Freedy Johnston en de vaderlandse beatgroep Charming Children. Ook staan er tamelijk bekende namen op het programma als Dinosaur Jr., La Soul, The Wonder Stuff en James, terwijl nog onderhandeld wordt met Sonic Youth, Carter The Unstoppable Sex Machine en de Chickasaw Mudd Puppies. In het kader van de Weense spraakverwarring zullen de zalen van De Doelen worden omgedoopt tot een Heldenplatz, een Trabanthalle en een Ballhaus, alwaar men een feestelijk danspaleis hoopt te creeren. Tijdens de terugreis wordt het natte papiertje van de anonieme organisator nog eens in een droge versiitgedeeld. Op dezelfde dag dat 'Ein Abend In Wien' in de vijf zalen van De Doelen losbarst, zal overdag in dezelfde stad het gratis toegankelijke Metropolis-festival plaats hebben. 'Ein Abend In Wien', 31 aug en 1 sept in De Doelen, Rotterdam.

    • Jan Vollaard