Vrouwen krijgen meer ruimte op de Spelen

BIRMINGHAM, 11 JUNI. Bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta zullen meer vrouwen actief zijn dan vier jaar eerder in Barcelona. De programma-commissie van het IOC nam hiertoe gisteren op de eerste dag van haar bijeenkomst in Birmingham een beslissing.

Het programma van Atlanta '96 verschilt slechts weinig van dat van Barcelona '92. Softbal wordt eenmalig toegevoegd. Het wordt een toernooi met acht landen. De vrouwentoernooien basketbal en volleybal worden uitgebreid van acht naar twaalf landen. Bij het kunstzwemmen vervallen de onderdelen solo en duetten ten faveure van een teamwedstrijd. Wildwatervaren en de teamwedstrijd military komen na Barcelona te vervallen.

Demonstratiesporten zullen er in Atlanta niet meer zijn. De winterspelen van Lillehammer '94 krijgen een kleiner programma dan Albertville '92. Mogelijk komen shorttrack en freestyle ski er te vervallen. Voorstellen voor een landenwedstrijd rodelen, een landenwedstrijd biathlon en ijshockey voor vrouwen werden afgewezen.

Nieuwe sporten zullen niet eerder dan in 2000 in het Olympisch programma worden opgenomen. Triathlon en golf hebben Olympische erkenning aangevraagd en zullen die deze week in Birmingham verkrijgen. Die erkenning houdt niet automatisch toelating tot het Olympisch wedstrijdprogramma in.

Voor het eerst sinds 1960 komen de Olympische Spelen in Zuid-Afrika op televisie. De Zuidafrikaanse tv-maatschappij SABC heeft voor twaalf miljoen gulden rechten gekocht. Het deelnemen van Zuidafrikaanse sporters aan de Spelen van Barcelona is niet in het televisie-contract geeist. Door het contract met SABC heeft het Internationaal Olympisch Comite intussen 1,14 miljard gulden aan televisierechten opgehaald, alleen al voor Barcelona. Voor Albertville ligt dat bedrag nog eens op 650 miljoen gulden.