Veer naar Terschelling vaart weer normaal

LEEUWARDEN, 11 JUNI. Het theaterfestival Oerol op Teschelling kan eind deze week beginnen nu Rijkswaterstaat en de Stichting Oerol tijdens een kort geding een schikking hebben getroffen over een normale dienstregeling van de veerboten naar het eiland. De rederij Doeksen vaart wegens verzanding van de vaargeul voor Terschelling een nooddienstregeling. De stichting Oerol had een kort geding aangespannen tegen Rijkswaterstaat omdat het festival door de onregelmatige veerdienst in gevaar dreigde te komen.

In plaats van de drie vaste afvaarten per dag varen de veerboten van en naar Terschelling twee keer per dag alleen bij hoog water. Volgens de Stichting Oerol dreigden hoge schadeclaims van de 900 artiesten die op het tiende theaterfestival zullen optreden. Een nauwkeurig draaiboek is volgens de stichting nodig om de 120 groepen en de verwachte 45.000 bezoekers naar het eiland te krijgen.

Rederij Doeksen steunde de eis van de stichting. Doeksen en Rijkswaterstaat bakkeleien al maanden over de verzande geul.

Rijkswaterstaat is drie weken geleden begonnen met het uitbaggeren van vaargeul, maar baggert tegelijkertijd een alternatieve route uit. Het nieuwe traject is niet geliefd bij de kapiteins wegens de langere reistijd (10 a 15 minuten).

Doeksen vindt dat Rijkswaterstaat te laks is geweest en de bestaande vaargeul niet op tijd heeft uitgebaggerd. Al in april vorig jaar zou de rederij Rijkswaterstaat hebben gevraagd actie te ondernemen. Volgens Rijkswaterstaat verzandt de oude route hoe danook zodat baggeren “dweilen met de kraan open is”.

Rechtbankpresident mr. R.S. Wegener Sleeswijk wilde echter niet over de meest geschikte vaarroute discussieren. “We moeten de komende veertien dagen de hobbel over, omdat Oerol anders het kind van de rekening wordt.” Na een schorsing werden Rijkswaterstaat en de rederij het eens. Rijkswaterstaat zal de oude route uitbaggeren zodat vanaf morgen weer volgens de normale dienstregeling kan worden gevaren.