Uitstel top Bush-Gorbatsjov

WASHINGTON, 11 JUNI. De kans dat de presidenten Bush en Gorbatsjov elkaar nog deze maand in Moskou ontmoeten is niet groot. Marlin Fitzwater, de woordvoerder van het Witte Huis, zei gisteren dat de problemen die er nog zijn met de tekst van het akkoord over de strategische kernwapens (START) waarschijnlijk niet meer deze maand kunnen worden opgelost. “De meest realistische benadering, als we hier door onze agenda lopen, is dat (een top in) juni steeds onwaarschijnlijker wordt. Ik denk dat het nog steeds mogelijk is, maar ik geloof dat de meeste mensen hier verwachten dat het nu juli wordt”, aldus Fitzwater. “De START-besprekingen vormen de sleutel. Er zijn klaarblijkelijk nog verschillen van mening met de betrekking tot START die moeten worden opgelost. Eerlijk gezegd hebben we nog niet de antwoorden gekregen die de indruk wekken dat we dit probleem voor eind juni kunnen oplossen.”

Fitzwater beklemtoonde dat het feit dat er nog geen START-akkoord is, niet van invloed zal zijn op de sfeer van de topontmoeting van de G-7, de zeven rijkste Westerse landen, van 15 tot en met 17 juli in Londen. De Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, zei gisteren dat Sovjet-leider Gorbatsjov over een dag of twee voor een ontmoeting met de leiders van de zeven zal worden uitgenodigd.

Maar Hurd zei erbij dat de Sovjet-leider er niet op moet rekenen dat hem tijdens die ontmoeting economische hulp wordt toegezegd.

Volgens Vitali Tsjoerkin, de woordvoerder van Gorbatsjov, gaat de Sovjet-president in de eerste plaats naar Londen om persoonlijk verslag te doen van de voorgenomen economische hervormingen in zijn land. “Soms krijgen we de indruk dat niet iedereen in het Westen de aard van deze hervormingen begrijpt”, aldus Tsjoerkin. (AP, Reuter)