Siemens: geen fusie in chips met Thomson

ROTTRDAM, 11 JUNI. Het Duitse Siemens wil opnieuw onderhandelen met de Frans-Italiaanse chipfabrikant SGS-Thomson over nieuwe samenwerkingsverbanden tussen de twee ondernemingen, maar wijst vooralsnog een fusie af.

Eerdere gesprekken tussen de twee werden afgebroken.

Tegelijkertijd maakte de Franse elektronicafabrikant Thomson bekend dat SGS-Thomson, een joint venture tussen Thomson en het Italiaanse IRI-Finmechanica, nauwer al samenwerken met de andere onderdelen van het Franse concern.

Al maanden gonst het in de Europese elektronica-industrie van de geruchten betreffende een mogelijke fusie tussen de chipbedrijven van Philips, Siemens en Thomson. Thomson heeft zich herhaaldelijk als groot voorstander van een Europees monsterverbond getoond, terwijl Philips en Siemens zich uiterst terughoudend hebben opgesteld. Afgelopen weekeinde hebben Thomson-managers weer olie op het vuur gegooid door in het openbaar te voorspellen dat er nog voor het einde van dit jaar een gedeeltelijke fusie tussen de chipafdelingen van Thomson en Siemens zal worden aangekondigd.

Gisteren distantieerde Siemens zich openlijk van de mogelijke fusieplannen. In een verklaring stelt het concern niets te zien in een fusie maar wel genteresseerd te zijn in een verschillende vormen van samenwerking met SGS-Thomson. Philips liet al enkele weken geleden weten niets te zien in een Europees monsterverbond voor chipproduktie, zoals voorgestaan door Thomson.

SGS Thomson gaat ervan uit dat de onderneming minimaal 5 procent van de wereldmarkt in handen moet hebben om op de lange termijn te kunnen overleven. Gezamenlijk hebben de drie Europeanen 8,1 procent van de mondiale chipverkopen in handen.

SGS is goed voor slechts 2,5 procent. SGS zal nauwer samenwerken met Thomson Consumer Electronics, de verlieslijdende televisietak van Thomson. De ondernemingen zullen samen een centrum voor het ontwerp van chips gaan exploiteren in Grenoble. In eerste instantie zullen de ondernemingen zich gezamenlijk richten op chips voor televisies en opname-apparatuur. Thomson betrekt nu slechts 9 procent van alle benodigde chips van SGS.

Siemens en SGS-Thomson spreken al jaren met elkaar. Publiekelijk nemen beide partijen steeds tegengestelde posities in. SGS wil meer samen, Siemens houdt de boot af.

Ondanks dit patroon gaan de bedrijven voortdurend beperkte overeenkomsten aan.