Op Damrak weinig handel, vooral buitenland actief

ROTTERDAM, 11 JUNI.Aan het Beursplein in Amsterdam lag de handel er vandaag goed bij. Het zijn voornamelijk buitenlandse beleggers die actief zijn. Handelaren maken zich echter zorgen over het kleine volume. “Dat moet omhoog anders wordt de markt niet beter”, sprak een van hen vanmorgen.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,2 punten hoger sloot op 94,4 punten, stond om 13.00 uur 0,5 punten hoger. De vraag die de meesten op het Damrak bezighoudt is of de markt verder omhoog gaat. “Nederlandse beleggers lijken nog te weinig vertrouwen te hebben in de markt, daardoor is het volume nu nog zo klein. Kleine indicaties dat het beter gaat met de Nederlandse economie moeten het volume en daarmee de markt langzamerhand omhoog trekken”, aldus een beurshandelaar vanmorgen.

Wolters Kluwer maakte gisteren bekend dat het 350 miljoen gulden steekt in de al eerder aangekondigde aquisitie van de Italiaanse uitgeverij Ipsoa. Daarvan wordt 305 miljoen gulden direct betaald en het overige deel verspreid over twee jaar.

Ipsoa, actief in juridische en fiscale uitgaven, behaalde vorig jaar een omzet van 185 miljoen gulden en een bedrijfresultaat van 37 miljoen gulden. De beurs reageerde gunstig op het bericht al bleef de winst va Wolters Kluwer beperkt tot twee dubbeltjes op 54,50 gulden.

Ahold heeft bij zijn levensmiddelenconcern Albert Heijn voorlopig het eigen merk bronwater uit de handel genomen. Het bronwater, zo bleek uit testen van de Consumentenbond, zou een milieuverontreinigende stof bevatten die niet schadelijk voor de gezondheid is. De zaak lijkt in het klein op de affaire met het bronwater van het Franse bronwaterconcern Perrier dat in 1990 73 miljoen winstderving leed als gevolg van vervuild bronwater. De koers van Ahold ondervond nog geen ongunstige invloed van de bronwater-berichten, maar staat iets onder druk wegens een buitenlandse koper. Ahold zag drie dubbeltjes verdwijnen op 80,50 gulden.

Unilever ziet goede mogelijkheden in Oost-Europa voor uitbreiding van de kernactiviteiten voeding en wasmiddelen.

Topman Maljers maakte deze week tijdens een presentatie bekend dat het Brits-Nederlandse conglomeraat onderhandelingen voert voor activiteiten in Hongarije en Polen. Daarnaast onderzoekt Unilever de mogelijkheden om joint ventures op te zetten in Joegoslavie en Tsjechoslowakije. Unilever verloor vanmorgen twee kwartjes - volgens handelaren “een correctie” - en noteerde rondom het middaguur 165,20 gulden. Koninklijke was sterk met 1,10 gulden winst op 159,50 gulden.

Philips, dat geen deel zal uitmaken van de Europese chipalliantie, bleef sterk presteren op het Damrak. De koers van de elektronicafabrikant dikte drie dubbeltjes aan op 32,20. Ook KLM bleef het goed doen met bijna een gulden winst op 28,80. De lagere olieprijs, die de afgelopen dagen wat zakte en nu weer licht stijgt, heeft een gunstige invloed op de koers van de vliegmaatschappij. De chemiefondsen Akzo en DSM blijven het goed doen. Akzo kreeg er tachtig cent bij op 116,20 gulden, DSM won 1,30 gulden en kwam op 115,00 gulden.

Bij de minder actieve hoofdfondsen viel Hagemeijer op met 1,30 koerswinst op 119,50 gulden bij een behoorlijke omzet. Het handelshuis heeft aangekondigd de Duitse technische groothandel Frosch te willen overnemen en zei dat een eventuele emissie de winst per aandeel niet zal benvloeden.

NEW YORK Op Wall Street beleefden de aandelenkoersen gisteren een rustige dag terwijl om de hoek op Broadway de 'moeder van alle parades' voorbij trok. Handelaren hadden meer aandacht voor het tv-verslag dan voor de effectenhandel waardoor de aandelenomzet (128 miljoen stuks) de laagste van de laatste twee weken was. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde sloot de dag 1,34 punten lager op 2.975,40 punten.

LONDEN In Londen blijft het speculeren op een Britse renteverlaging. De handel wachtte vanmorgen op de bekendmaking van de produktieprijzen over de maand mei later op de dag. De cijfers zullen naar verwachting scherp lager zijn. Bierbrouwer Guinness was flink hoger in levendige handel nadat het Franse Louis Vuitton Moet Hennessy liet weten dat het 23,4 miljoen van de aandelen van Guinness wil opkopen. Guinness is zelf voor 25 procent aandeelhouder in LVMH. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 5,6 punten hoger sloot op 2.511,9 punten, noteerde rondom het middaguur 22,5 punten hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen hoger bij gemiddelde omzetten, gestimuleerd door een hoger slot in Tokio, stijgende obligatiekoersen en een lagere dollarkoers.

Handelaren spraken over “een logisch vervolg” van de wakkere) trend in Frankfurt, waarbij beleggers bij koersdalingen overgaan tot aankopen. Marktleiders waren vanmorgen Siemens, Volkswagen en Daimler Benz. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.704,92, stond om 12.30 uur op een winst van vijf punten.

TOKIO Na een dagje dunne handel sloten de aandelenkoersen in Tokio vanmorgen hoger. De yen beleefde maandag een zeer zwakke dag maar kon zich vandaag weer wat herstellen. Zolang de yen zwak blijft, wordt volgens beursanalisten een renteverlaging - die ook vor Amsterdam een gunstige impuls kan betekenen - verder vertraagd. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 64,21 punten hoger op 24.662,59 punten.