Ontslag na rel met dossiers Roemenie

BOEKAREST, 11 JUNI. De tweede man van de Roemeense inlichtingendienst SRI, generaal Mihai Stan, is ontslagen.

Het ontslag is het eerste gevolg van het schandaal van Berevoiesti, waar onlangs een groot aantal dossiers van de SRI en haar voorgangster, de Securitate, is aangetroffen. Stans vertrek werd gisteren gemeld door het onafhankelijke persbureau ARPress. Het is nog niet officieel bekendgemaakt.

In Berevoiesti werden onlangs door boeren duizenden dossiers van de Securitate en de SRI aangetroffen in de modder langs de oever van een riviertje. De dossiers waren voor een deel verbrand. De vondst leidde tot een schandaal, niet alleen omdat bleek dat dossiers van de Securitate waren vernietigd, maar ook omdat uit de SRI-dossiers bleek dat de nieuwe inlichtingendienst zich als vanouds bezighoudt met het volgen van de activiteit van opposanten van het huidige bewind. Dat leidde tot beschuldigingen dat het bewind minder democratisch gezind is dan het beweert. (AP)