Noord-Korea staat inspectie kerncentrale toe

WENEN, 11 JUNI. Noord-Korea heeft besloten om een omstreden kerncentrale, die volgens sommige berichten wordt gebruikt voor de produktie van nucleaire wapens, open te stellen voor internationale inspectie.

Dit heeft de directeur van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) in Wenen, Hans Blix, gisteren bekendgemaakt.

Noord-Korea had vorige week te kennen gegeven dat het bereid was tot het tekenen van een overeenkomst die een dergelijke inspectie zou mogelijk maken, zo zei hij. Volgende maand zullen er besprekingen worden gehouden over het akkoord, dat naar verwachting in september gereed zal zijn. Vorige jaar werden soortgelijke onderhandelingen afgebroken.

Noord-Korea is al sinds 1985 partij bij het non-proliferatieverdrag, dat beoogt om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan, maar heeft nooit een vrije inspectie toegestaan van zijn nucleaire installaties.

Noord-Korea staat de laatste tijd onder groeiende internationale druk om een inspectie-akkoord te tekenen, omdat de verdenking bestaat dat Noord-Korea bezig is een eigen kernwapen te ontwikkelen. Dit zou gebeuren in de centrale van Yongbyon, zo'n 80 kilomter ten noorden van de hoofdstad Pyongyang. De Zuidkoreanen sloten zelfs een preventieve aanval op deze installatie niet uit.

De regering in Pyongyang heeft steeds ontkend dat het een programma heeft voor de ontwikkeling van nucleaire wapens.

Alvorens zijn eigen installaties open te stellen voor inspectie door het IAEA, zouden de kernwapens die de Amerikaanse strijdkrachten volgens Pyongyang op Zuidkoreaans grondgebied hebben, moeten worden verwijderd, zo betoogden de Noordkoreanen. Ze hebben dit standpunt nu kennelijk laten varen. Vorige maand maakte Noord-Korea al verrassend bekend dat het zich zou aanmelden voor het lidmaatschap van de Verenigde Naties. (Reuter, UPI)