Moessonregens teisteren Bombay

BOMBAY, 11 JUNI. De moesson kwam vroeg dit jaar aan India's westkust en met een verwoestende kracht van wind en water. In de deelstaat Maharastra - 75 miljoen inwoners, hoofdstad Bombay - kwamen sinds zaterdag zeker 86 mensen om het leven.

Het natuurgeweld komt de politici bijzonder ongelegen. Morgen en zaterdag wordt hier gestemd voor de parlementsverkiezingen, maar in sommige districten is de ravage zo groot dat het nauwelijks mogelijk is stemlokalen in te richten. De hevigste regenval sinds jaren, begeleid door rukwinen, heeft met name in de buurt van Bombay tot een rampzalige situatie geleid. In de sloppenwijken steeg het water de inwoners tot de lippen. Het weg-, trein- en vliegverkeer lag nagenoeg stil. In Colaba, hartje Bombay, viel sinds vrijdag meer dan een meter regen (1042 millimeter), dat is 900 millimeter meer dan normaal. R.K. Gupta staat aan de Grant Road tussen bemodderde dozen in wat eens zijn schoenenwinkel was. Hij is radeloos, heeft geen verzekering - wie wel in India - en kan helemaal opnieuw beginnen. Gupta prijst zich nog gelukkig alleen materiele schade te hebben opgelopen. In de voorsteden van Bombay was de schade ondanks een lagere regenval het grootst. In het noordelijke deel Thane, waar plaggenhut, kartonnen doos en de straat de meest voorkomende woonvormen zijn, werden paupers met hun hele hebben en houden weggespoeld. Hier verdronken 45 mensen. Bewoners staan bij ingezakte hutten. Enkele mannen repareren hun daken. Bussen staan schots en scheef lags de kant, tot aan de raampjes weggezakt in modder en water. Ik waad tot mijn middel door een poel op weg naar een droge hotelkamer en gebruik de deur van een hoger gelegen elektriciteitshuisje als houvast. De deur geeft mee. Een verontwaardigde natte vrouw kijkt me door een kier aan: “Ksst”, zegt ze. Dit is haar schuilplekje. Gisteren hield de stroom van warm water in Bombay na drie dagen onophoudelijk uit de hemelte zijn gekomen eindelijk op. Het stadsbestuur van Bombay - met tien miljoen inwoners de tweede stad van India - kan in normale omstandigheden de situatie net aan. Bij natuurrampen niet meer. Een woordvoerder van het stadsbestuur schrijft de overstroming toe aan een combinatie van regenval en springvloed. “Het water kwam van twee kanten. Daartegen konden wij ook niets meer uitrichten”, verontschuldigt hij zich.

    • Lolke van der Heide