Mitterrand wil maatregelen tegen geweld voorsteden

PARIJS, 11 JUNI. President Mitterrand meent dat het geweld in de Franse voorsteden, dat afgelopen weekeinde een politieagente en een jone Algerijnse immigrant het leven kostte, met kracht aangepakt moet worden.

“Niets kan het dagelijkse gratuite geweld rechtvaardigen en de strengste instructies moeten worden gegeven om het te bestrijden”, aldus een boodschap van Mitterrand aan minister van binnenlandse zaken Marchand die gisteren werd gepubliceerd. Marchand stuurde twee compagnieenn oproerpolitie naar Parijs en omgeving, waar nu in totaal 500 man oproerpolitie permanent gereed wordt gehouden om in te grijpen bij incidenten, zoals afgelopen weekeinde in Mantes-la-Jolie, een industriestad 60 kilometer ten westen van de Franse hoofdstad. Jeugdige criminelen hielden daar een 'rodeo' met gestolen auto's. Een politieagente werd daarbij dodelijk gewond. Een van de 'joyriders', een 23-jarige Algerijn met een lang strafblad, werd daarna door de politie doodgeschoten. De Franse ministerraad komt morgen onder leiding van premier Cresson bijeen om de gespannen situatie te bespreken. De minister van de stad Delebarre heeft drie voorstellen gedaan om een 'hete zomer' in de voorsteden te voorkomen.