Kurt Waldheim op staatsbezoek in Iran

TEHERAN, 11 JUNI. De Oostenrijkse president Kurt Waldheim heeft gisteren als eerste Westerse staatshoofd een krans gelegd op het graf van de overleden imam Khomeiny.

Waldheim werd 12 jaar geleden bij zijn laatste bezoek aan Iran door anti-Amerikaanse betogers van dezelfde begraafplaats, Behest-e Zahra, verjaagd. Bij een bezoek aan president Rafsanjani kreeg Waldheim gisteren te horen dat “het een eer voor u is dat ze u hebben verboden Amerikaans grondgebied te betreden”. Waldheim, die door de meeste Westerse leiders wordt gemeden, mag de VS niet in wegens zijn oorlogsverleden.

Rafsanjani zei Waldheims aanwezigheid op prijs te stellen “wegens uw diensten bij de VN, en in het bijzonder omdat de zionisten en Amerika gevoelens van wrok tegen u koesteren”.

(Reuter, AP)