IHC Caland verkoopt 19 % belang in Fugro-McClelland

LEIDSCHENDAM-ROTTERDAM, 11 JUNI. Door expansieplannen zijn de eigendomsverhoudingen bij het ingenieursbureau Fugro-McClelland sterk gewijzigd. IHC Caland (energiewinning en toelevering aan de olie-industrie) heeft haar belang van 19,3 procent in Fugro verkocht. Iets minder dan de helft van dit belang (8,1 procent) komt in handen van Nationale-Nederlanden. De transactie levert IHC een boekwinst op van circa 10 miljoen. De winst van IHC over 1991 zal mede door deze desinvestering toenemen tot minstens 45 miljoen, zo heeft de directie van deze onderneming dinsdag bekendgemaakt. In april voorspelde IHC voor dit jaar nog een winst van minstens 35 miljoen.

Verder maakte Fugro-McClelland bekend dat zij 12 miljoen aan nieuwe aandelen ondershands heeft geplaatst. De huidige grootaandeelhouders Heidemij en de Maatschappij voor Industriele Projecten (MIP) nemen deel aan de emissie. Het ingenieursbureau gaat het nieuwe kapitaal gebruiken voor expansie.

Fugro heeft tevens twee “miljoenenopdrachten” verworven. De Amerikaanse dochter Fugro-McClelland Consultants is in de komende tien jaar betrokken bij de bouw van de eerste hoge-snelheidsspoorlijn in de Verenigde Staten, die de vijf grootste steden in Texas met elkaar gaat verbinden. Onlangs gunde de Texas High Speed Rail Authority dit 5,7 miljard dollar kostende project aan het Frans-Amerikaanse consortium Texas TGV, waarin Fugro-McClelland deelneemt.

Het ingenieursbureau neemt een groot deel van de milieu-effectenstudie en het funderingsonderzoek voor het traject voor zijn rekening en het beproeft baanmateriaal op belastbaarheid. Verder heeft Fugro de opdracht verworven voor dezelfde werkzaamheden bij de aanleg van een metronetwerk in de agglomeratie van Houston.

Fugro-McClelland is naar eigen zeggen een van de grootste ingenieursbureaus ter wereld. Het bedrijf is gespecialiseerd in hydrografie, landmeetkundig werk, bodemonderzoek, funderings- en milieustudies. De onderneming telt circa 1500 medewerkers die in 1990 een omzet behaalden van 237,2 miljoen.

De winst bedroeg 12,1 miljoen.