Hagemeyer wil nauw samenwerken met bedrijf in Duitsland

ROTTERDAM, 11 JUNI. Hagemeyer onderhandelt met de aandeelhouders van de elektrotechnische groothandel Froschl & Co. uit Munchen over verregaande samenwerking.

Dit heeft Hagameyer vanochtend bekend gemaakt nadat de besprekingen waren uitgelekt. Froschl & Co. is een 70 jaar oude groothandelsgroep met 25 vestigingen en een omzet van circa 675 miljoen gulden. De onderneming behoort op haar gebied tot de grootste in Duitsland.

Hagemeyer heeft zich twee jaar geleden op de markt voor elektrotechnische handel gestort via de overname van Bernard Beheer (omzet 350 miljoen). Via Froschl zou Hagemeyer deze poot van het concern een Europese dimensie kunnen geven.

De stap in de elektrotechnische groothandel ette Hagemeyer nadat een entree op de markt voor geneesmiddelen niet lukte.

Aandeelhouders Medicopharma hielden eind 1988 een fusie met Hagemeyer tegen. Hagemeyer wilde echter een omzet van tegen de 4 miljard gulden realiseren om haar mondiale infrastructuur optimaal te benutten. Daarvoor is de elektrotechnische groothandel gekozen, omdat de markt vele artikelen kent en niet wordt gedomineerd door een beperkt aantal principalen, zoals wl het geval is bij de handel in audio-apparatuur waarin Hagemeyer groot is geworden. Hagemeyer heeft nu een omzet van 2,5 miljard gulden.

Ter financiering van de overname van Bernard gaf Hagemeyer destijds converteerbare obligaties uit. Een claimemissie tegen een koers van 121 moest worden uitgesteld door de beurskrach, maar kon later tegen een lagere koers van 107 alsnog worden geplaatst.

De financiering van de aankoop van een belang in Froschl zal Hagemeyer naar eigen zegge niet verhinderen een verdere verbetering van de winst per aandeel te realiseren. De beurs toonde zich niet bezorgd over een mogelijke nieuwe claimemissie. Het aandeel Hagemeyer steeg vanochtend van 118,20 tot 119,50.

Hagemeyer is nog in onderhandeling met Internatio-Muller (IM) over een mogelijke fusie. Hagemeyers grootaandeelhouder First Pacific maakte begin mei bekend een belang van 43,2 procent in IM te hebben opgebouwd. ABN Amro Bank onderzoekt op verzoek van IM of een fusie wenselijk is. Deze studie zou “binnen enkele weken” gereed zijn.