Geallieerden trekken zich langzaam uit N-Irak terug

ZAKHO, 11 JUNI. Geallieerde mogendheden hebben de afgelopen drie weken meer dan 4.000 manschappen uit Zuid-Turkije en Noord-Irak teruggetrokken, en militaire en andere bronnen meldden gisteren dat hun aanwezigheid in het gebied binnen twee maanden zal zijn beeindigd. De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Margaret Tutwiler, kon echter niet zeggen of een datum was vastgesteld voor het vertrek van de Amerikaanse troepen.

Op het hoogtepunt van de geallieerde operatie om de honderdduizenden Koerdische vluchtelingen in het Turkse grensgebied te bewegen naar huis terug te keren, waren er 21.700 Westerse militairen in het gebied. Inmiddels zijn de gemproviseerde vluchtelingenkampen binnen de Turkse grenzen gesloten. De meest Koerden zijn naar huis terug, hoewel er nog tienduizenden in doorgangskampen in de geallieerde veiligheidszone in Noord-Irak bivakkeren. Afgezien hiervan verblijven er nog bijna een miljoen Koerden binen de Iraanse grenzen.

Het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft vorige week de verantwoordelijkheid voor de humanitaire inspanningen in Irak en Turkije van de geallieerden overgenomen, wat gisteren door Tutwiler als “mijlpaal” werd omschreven. De Westerse militairen zijn nog verantwoordelijk voor transport, logistiek en met name de veiligheid van de Koerden.

Westerse hulpverleners zeggen dat de militairen nu stilletjes aan worden teruggetrokken om de Koerden niet te alarmeren.

Koerden in de steden Zakho en Dohuk houden nu al bijna dagelijks demonstraties om de geallieerden ertoe te bewegen te blijven. Zij zijn bang dat het Iraakse leger opnieuw tegen hen in actie zal komen wanneer de Westerse troepen zijn vertrokken. (AP, Reuter)