Beraad 'wijze mannen' over kandelaar

ALPHEN A-D RIJN, 11 JUNI. Het landelijk bestuur van de Remonstrantse Broederschap wil overleggen met de kerkeraad van de Remonstrantse gemeente in Alphen aan den Rijn over de vorming van een commissie van wijzen in de 'kandelaar-zaak'. De commissie moet zich buigen over de vraag wat te doen met een achtarmige kandelaar die wordt opgeeist door een comite onder leiding van de Amsterdamse rabbijn L. van de Kamp.

Dit comite ijvert voor teruggave van joodse bezittingen die tijdens de oorlog werden verborgen uit vrees voor inbeslagneming door de Duitsers. De kandelaar werd in 1941 onder de vloer van de synagoge verstopt. Na de oorlog ging het gebouw over in remonstrantse handen. De kandelaar kwam in 1980 tijdens een restauratie tevoorschijn.

Het besluit om te gaan overleggen is zaterdag genomen tijdens de algemene vergadering van het landelijk bestuur. Volgens voorzitter T. Hartelveld is het onduidelijk wie de rechtmatige eigenaar is van “dit betrekkelijk onaanzienlijke voorwerp”.

De Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers Alphen aan den Rijn heeft in een brief aan de Remonstrantse gemeente ook aangedrongen op teruggave van de kandelaar. De stichting wil hem plaatsen in een op te richten herinneringscentrum voor de joodse gemeenschap.

Van de Kamp overweegt ook een gesprek met de gemeente Naarden over 18e eeuwse kroonluchters uit de voormalige synagoge die nu in het stadhuis hangen. Er is destijds met de gemeente een bruikleenovereenkomst gesloten in afwachting van een nieuwe bestemming. “Die is er nooit gekomen. Maar Naarden heeft altijd gezegd: als de joodse gemeenschap wil praten, gaan we om de tafel zitten”, aldus Van de Kamp.