Aflopende zaken voor speculanten

Volgende week vrijdag, over acht beursdagen, lopen de juniopties op de vier indexen van de Optiebeurs en de dollar af. In die korte tijd kunnen de koersen nog flink op en neer bewegen en dat lokt ervaren beleggers-speculanten die een flinke slag denken te kunnen slaan door goedkope opties te kopen en die snel weer te verkopen als hun verwachtingen uitkomen.

De juni-opties op de dollar deden mandag, bij een dollar van 199,60 gulden, 1,70 voor de call(koop)optie met uitoefenprijs 200 gulden (100 dollars van 2 gulden; een contract is 100 maal 100 is 10.000 dollar) en 50 cent voor de call uitoefenprijs 205. Die '205' optie kost 50 gulden per contract (100 maal 50 cent) zonder rekening te houden met kosten. Wanneer maak je winst op zo'n riskante korte termijn investering? Alleen wanneer de dollar duurder wordt. Loopt de waarde een dezer dagen 5 cent op, dan gaat de koers van 50 cent naar ongeveer de waarde van de'200', 1,70 gulden. De '200' gaat van 1,70 naar 5 gulden. Prima speculaties.

Met put(verkoop)opties kan je speculeren op een lagere dollar. De koers van de put-juni met uitoefenprijs 200 gulden (dollar 199,60) was maandag 1,90 gulden en de '195' 50 cent. De '195'

loopt op naar 1,90 als de dollar 5 cent goedkoper wordt en de '200' gaat in dat geval naar 5 gulden.

Wie twijfelt aan de richting, maar wel gelooft in een flinke dollar beweging, kan een call juni 205 kopen (voor 50 guldn) en een put juni 195 (voor 50 gulden). De optienaam voor die combinatie is strangle. Een duurder alternatief, met meer kans van slagen, is de straddle: een combinatie van de call 200 (1,70) en de put 200 (1,90).

De genoemde strategieen zijn alleen geschikt voor beleggers die de investering kunnen missen, niet nerveus zijn als het tegenzit en niet aarzelen met het nemen van winst.

Ook met juni-opties op de aandelen-index zijn winsten te behalen, als de verchting uitkomt. De bewegingen van de index liggen meer binnen de invloedssfeer van de handelaren op de Optiebeurs en de Effectenbeurs dan de richting van de dollar, waar Amsterdam natuurlijk geen enkele invloed op heeft.

De index deed maandag in de loop van de dag 278,74. De opties met een uitoefenprijs rond die waarde noteerden als volgt: de calls met uitoefenprijzen 275, 280 en 285 respectievelijk 5 gulden, 2,40 en 70 cent. En de puts met uitoefenprijzen 275, 280 en 285: 1,30, 3,50 en 7,10 gulden.

De goedkoopste opties zijn de call 285 voor 70 gulden (100 maal 70 cent) en de put 275 voor 130 gulden. Voor 200 gulden (70 plus 130) koop je de strangle 285-275 en voor 370 gulden (240 plus 130) de 280-275 strangle. Gaat de index 5 punten omhoog, dan loopt de call 280 op naar ongeveer 5 gulden en is de hele investering als terugverdiend. Zo kan je spelen met de index, maar het blijft riskant.

Wie desondanks eens zo'n gokje wil wagen, kan even wachten met kope tot aan het begin van de volgende week, een paar dagen voor de afloop van de opties op vrijdagmiddag. De juni-opties zijn dan nog goedkoper, maar de kans op succes, die mede afhangt van de duur van de looptijd, is evenredig kleiner.

Iets meer speelduur geven de juli-opties die op vrijdag 19 juli aflopen. Ook dan zijn de index- en dollar-opties er bij, maar daarnaast de opties op alle aandelen. De prijs van die opties hangt onder meer af van de beweeglijkheid van ht onderliggende aandeel. Een echte springer is duurder dan een rustig en bedaard fonds.

Philips is inmiddels in rustig vaarwater terecht gekomen. Maar de houders van de tienduizenden juli call-opties zullen binnen nu en 19 juli hun optie willen verkopen om winst te nemen of om hun verlies te beperken. Dat kan de koers van het aandeel drukken als de opties in korte tijd verkocht worden en de verkopers in plaats daarvan geen andere Philips calls kopen.

Een lagere koers voor Philips is derhalve een ralistische veronderstelling.

Door nu een Philips put juli met uitoefenprijs 30 gulden te kopen voor 40 gulden (100 maal 40 cent) per optie, aandeel maandag 31,90, kan je op zo'n koersreactie vooruit lopen. Gaat er een rijksdaalder van Philips af, dan gaat de '30' van 40 cent naar 1,50 of meer. Een flinke winst voor een geringe investering. Ook op enkele andere fondsen zijn dergelijke opties te koop. De kolom laatst in het putdeel van het koersoverzicht in deze krant geeft uitsluisel.

    • Adriaan Hiele