VS-basis ontruimd na eruptie vulkaan

MANILA, 10 JUNI. De Amerikaanse militairen in de Filippijnen zijn vanmorgen begonnen met de ontruiming van de grote Clark-luchtmachtbasis met het oog op een eruptie van een naburige vulkaan die al zes eeuwen niet meer was uitgebarsten.

De Pinatubo-vulkaan kwam gisteren tot uitbarsting. Er waren niet onmiddellijk meldingen van slachtoffers. Zeker 15.000 mensen, vooral van de plaatselijke Aeta-stam, waren voor alle zekerheid gevlucht. Anderen gaven er echter de voorkeur aan hun huis en land niet te verlaten. De vulkaan rommelde al twee maanden en de eruptie kwam daarom niet onverwachts. De Amerikanen hebben alle vliegtuigen van de basis Clark naar elders overgebracht. Een woordvoerder wilde niet bevestigen of ontkennen dat er kernwapens zijn gelegerd op de basis. Hij zei slechts dat er geen wapensystemen worden bedreigd door het natuurgeweld. Het grondpersoneel zal voorlo(JHpig worden geevacueerd naar de marinebasis Subic, zo'n 50 kilometer ten zuidwesten van Clark. In totaal zijn ongeveer 12.000 Amerikaanse militairen en hun gezinnen en duizenden Filippijnse werknemers gestationeerd op en bij Clark. De uitbarsting van de Pinatubo-vulkaan, die zich ruim 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Manila bevindt, had plaats aan de noordwestkant van de krater, het verst weg van de Amerikaanse basis. Een grote lavastroom gleed daar zeer snel door een droge rivierbedding naar beneden. De Amerikanen zijn evenwel bevreesd dat de vulkaan opnieuw, aan de andere kant zal uitbarsten, waarbij er een lavastroom naar de basis zou kunnen ontstaan. Na de uitbarsting bleef de vulkaan uiterst actief met een reeks kleinere erupties. Deskundigen sluiten niet uit dat er nog een grotere uitbarsting komt. De laatst bekende eruptie had plaats in het jaar 1380. (Reuter, AP)