Sportende soldaat goed af

Van elke tien Hollandse jongens moeten er vier de militaire dienstplicht vervullen. Over een paar jaar zullen dat er nog minder zijn. De selectiecriteria kunnen daardoor scherper. Hoe gezonder je bent, des te groter de kans dat je opgeroepen wordt. Pech voor topsporters, die goed getraind en fit zijn. Twan Scheepers van PSV is er zo een. Hij moest 'gewoon' in dienst. Maar voor degenen die zich op hoog niveau met sport bezighouden is het leger heel coulant. Waar mogelijk wordt meegewerkt aan een indeling van de dienstijd waardoor aanwezigheid bij trainingen en wedstrijden zoveel mogelijk gewaarborgd is. De militaire topsporter is eigenlijk een beetje buitengewoon dienstplichtig.

De gewone soldaat heeft dergelijke privileges niet. De briljante bankbediende of de monteur met mogelijkheden moeten hun loopbaan tijdelijk onderbreken. Hun bazen hebben niet voor miljoenen aan vervangers op een reservebank zitten, maar moeten ze zich verlaten op een uitzendkracht. Hun aan het vaderland afgestane personeel loopt voor 750 gulden per maand wacht om hun sportieve wapenbroeders de kans te geven de verplichtingen van hun vele tonnen belopende contract na te komen. Toch hebben gewone loonslaven iets voor op de topsporter. Zij kunnen tot hun 65ste carriere maken, terwijl de sportman zijn reputatie vestigt juist als van hem verlangd wordt dat hij een schuttersputje graaft. Dat verklaart weer de soepele opstelling van de krijgsmacht. In de praktijk, heeft Johan van der Haar van de Nederlandse Sport Federatie eens gezegd, komt het vrijwel nooit voor dat een sportman gedwarsboomd wordt door Defensie. Wel wordt er van hem verlangd dat hij deel uitmaakt van de militaire selectie van zijn sport en als er daarvoor een wielerwedstrijd, veldloop of voetbalwedstrijd van enige importantie op het programma staat, wordt er wel een dringend appel op hem gedaan. Dit jaar viel ongelukkigerwijs het WK voetbal voor militairen in Nederland gelijk met de spannende slotfase van de competitie. Scheepers had gedacht dat er wel wat te regelen zou zijn. “Maar blijkbaar”, zei hij, “is de macht van de landmacht groter dan ik dacht.” Hij heeft zich al die tijd een PSV'er gevoeld die een uniform moest dragen, maar ontdekte nu dat hij een soldaat is met opmerkelijk veel vrijheden. Het was dus niet zo gek dat hij juist nu paraat moest zijn. En dus moest hij voor een keer hetzelfde doen als al die 42.000 voortdurend zeggen te doen: balen.

    • Peter de Jonge