Spoorwegvakbond eens met plan NS

UTRECHT, 10 JUNI. Een meerderheid van de leden van de spoorwegvakbond FSV gaat akkoord met de maatregelen die de NS-directie heeft voorgesteld om de agressie in de treinen te verminderen. Van de leden stemt 68 procent in met de maatregelen, waaronder het aantrekken van 400 extra conducteurs.

De verdeeldheid onder het spoorwegpersoneel blijft echter bestaan. Van de bij de FSV aangesloten hoofdconducteurs is 43 procent tegen het eindbod van de NS. In sommige afdelingen, zoals Amsterdam en Amersfoort, is zelfs zeventig procent van het personeel tegen. Dat blijkt uit een enquete die de Federatieve Spoorweg Vakvereniging onder haar leden heeft gehouden. In de FSV-enquete is niet uitdrukkelijk gevraagd naar de mening van de leden over de directie. Die vraag is wel expliciet gesteld in de gelijktijdig door de vervoersbond CNV gehouden enquete. Daarin zegt ruim driekwart van de conducteurs geen vertrouwen meer in de directie te hebben. Een woordvoerder van het CNV constateert bij de leden “wantrouwen” omdat bij de toezegging van de NS vierhonderd extra conducteurs aan te trekken geen afspraken gemaakt over de tijd waarbinnen dat moet gebeuren. Ondanks het wantrouwen vindt de CNV niet dat de directie moet vertrekken. “We gaan als bond praten om dat vertrouwen te herstellen”, aldus een woordvoerder. Een FSV-woordvoerder zegt dat er harde afspraken moeten komen over de extra conducteurs. Behalve de extra conducteurs voorzien de maatregelen in beveiligingspersoneel op de stations, portofoons, en de gelegenheid cursussen te volgen om te leren met agressie om te gaan. Over de invoering van het boordtarief, waarbij de aankoop van een kaartje in de trein vijf gulden extra gaat kosten, zullen de bonden nog met hun leden overleggen. Algemeen wordt aangenomen dat deze verhoging de agressie in de trein juist zal versterken. Bij de FNV waren de enveloppen met enquete-formulieren zaten vanmorgen nog niet geopend.